Агония? Да, добре…

Събитието на седмицата бе появата на Слави Трифонов и обявата за разтуряне на седянката в правителството.

Аз съм, вика, теглич, изтеглям си министрите от правителството. 

Слави е като Бледия конник на Апокалипсиса или като Бледния ужас в „Илиадата“ – с черни дрехи на тъмен фон, яхнал диванчето си, идва да възвести смъртта: „Спирам, вика, агонията, изтеглям си министрите заради лошия бюджет и душевната болка, наречена Македония“. 

На другия ден една от кобилките на Апокалипсиса (Ива Митева) внесе корекция – нямало да е съвсем край на агонията, понеже и те, „Има такъв народ“, не искали нови избори, ами щели да съставят правителство, ако мандатът дойде до тях. Това, естествено, пак са али-бали-портокали. Колкото съставиха правителство, когато бяха първа политическа сила, толкова ще съставят и сега, когато са бивш младши коалиционен партньор с особени претенции.

Правителство на ИТН – това е ненаучна фантастика, нещо като ваксина с тежки метали – някой може да говори за такова нещо, но то съществува само в идеален вид, в света на идеите или идиотите. 

За прекратяване на агонията има един израз на френски – coup de grace, удар на милосърдието. Французите го измислили с хуманни съображения. Coup de grace е ударът, с който палачът довършва жертвата, освобождава я от мъките. Или ловецът доубива раненото животно. Или пък боен другар е тежко ранен и не може да се добере до медицинския пункт; ако не го убият, му предстои дълга и мъчителна агония. Същият вид милосърдие се проявява и към врага – със или без съгласието на този, към когото се проявява тази последна милост. 

Слави Трифонов и Ку-ку бенд обаче имат един албум – NO MERCY. 

Сигурно затова Трифонов обявява край на агонията, пък Митева ужким я удължава. Игри с болката. 

Точно толкова отговорно и държавнически звучи изявлението на Трифонов: боли ме Македонията! Независимо колко е искрен в тази болка. Един от най-големите ни национални комплекси се нарича Македония и всеки популист, който дрънка на тази струна, само задълбочава комплекса. Това не значи, че болката не съществува. Значи, че болката може да се лекува и по-умно. 

По-рано през седмицата МОН разпространи „тревожна новина“ – според министерството резултатите от външото оценяване на четвъртокласниците (т.нар. миниматури) показват, че децата „не знаят значението на думата пожарникар“. После се оказа, че по-скоро МОН не знае как да ги пита. Децата масово отговорили, че пожарникарят е човек, който гаси пожари, а правилният отговор бил, че пожарникар е професия – щото пожари всеки може да гаси, но не всеки е професионалист. 

Слави Трифонов сега решава и този образователен проблем: „Ей сега ще ви покажа какво е пожарникар!“ 

А огнеборецът и бивш генерал Бойко Борисов загрява на страничната линия с Белия кон. 

Белия конник на Апокалипсиса символизира поемането на властта от завоевателя. Бойко Борисов е бивш генерал, защото воинските звания в МВР бяха отменени. 

Едни от най-големите и шокиращи откровения за технологията на властта Ахмед Доган е произнасял в „Шоуто на Слави“ – как всяка партия си има обръчи от фирми, как партиите се отблагодаряват, как големият бизнес в страната се практикувал с усмивката на Доган. За да правиш бизнес, Доган трябва да каже: да, добре… Не знам дали Доган още може да язди, но гръцката дума апокалипсис означава откровение. За действията на Слави Трифонов има какви ли не тълкувания – малко хора вярват, че това са самостоятелни решения на независим политик. Сравняват го и с механично куче, на което някой му е навил ключето и го е пуснал да си излае песничката, да си изиграе хореографията. Не знам дали Доган командва ИТН, но в момента ДПС, Възраждане и ГЕРБ, наблюдавайки действията на Трифонов, си казват: да, добре… 

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.