Асен Василев е поискал германски митничари за „Капитан Андреево“

Първата тема, която обсъдихме е възможността Германия да подпомогне нашите усилия на граничния пункт „Капитан Андреево“ с персонал от немските митници“, каза днес вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев след срещата си с федералния министър на финансите на Германия Кристиан Линднер, който е на посещение в България.

От два месеца ситуацията на пункта е напрегната, след като беше сменена частната фирма, която извършва фитосанитарния контрол. Тя беше заменена от държавата, но това предизвика огромни опашки от камиони. Появиха се и информации за заплахи и предлагани подкупи на хората, от които зависи промяната да не се случи.

Обсъдена е била и възможността за подкрепа на българските усилия за влизане в Еврозоната от 1 януари 2024 г. „Обсъдихме и споразумението между България и Германия за подпомагане на развитието на двете администрации, особено с фокус върху процедурите, които са свързани с обществените поръчки. Говорихме и за възможността Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, както е Германия“, посочи още министър Василев.

Днес Кристиан Линднер разговаря и с премиера Кирил Петков. „Оценяваме високо Вашето лидерство, което показахте в решаващ момент и се изправихте срещу Газпром“, коментира той. Българският премиер е наблегнал на антикорупционните мерки на правителството и поканил германски фирми да инвестират в българската икономика

Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.