Асен Василев: Залагаме 11% инфлация в актуализирания бюджет

Имаме допълнителни приходи от 1 млрд. 645 млн. лв. нето, срещу които има планирани допълнителни разходи, свързани с антикризисните мерки. Това каза финансовият министър Асен Василев след експертен коалиционен съвет за актуализацията на бюджета, проведен в петък вечер. 

Бюджетният дефицит остава 4,1% и се запазва салдото. „Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация”, каза още той. Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета. Министърът на финансите посочи, че това увеличение на лимита на дълга всъщност е равно точно на това, което догодина трябва да върнем по падежи по стари дългове. „По-евтино ще ни излезе да рефинансираме този дълг тази година, а не догодина“, каза още той.

Василев очаква до 6 юни допълнителни предложения от коалиционните партньори, а след това актуализацията на трите бюджета (на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса) ще мине през Министерския съвет, след което ще бъде депозирана в Народното събрание. 

Предложенията са от 1 юли да влязат в сила мерките на правителството за справяне с кризата. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС върху хляба, да се въведат компенсации за цената на горивата към крайните потребители, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

По-рано вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви в кулоарите на парламента, че не се предвиждат допълнителни средства в бюджета за увеличение на заплатите. Според него пари за по-високи заплати има, но след оптимизации. В бюджета не се планира промяна на максималния осигурителен доход и минималната работна заплата, въпреки че синдикатите настояват за вдигане и на минималната заплата.

Министър Василев се съгласи с критиките на коалиционните партньори, че в актуализацията са заложени основно антикризисни мерки, а не реформи. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“ беше сред отправилите подобна забележка. Една от реформите, която не виждам, е на цялостната социалноосигурителна система заедно с пенсионната, посочи той. 

Според председателя на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров обаче, има доста заложени реформи. Той отбеляза, че има ясен разчет за целия месец юни, за да може бюджетът да мине през парламента и мерките да влязат в сила от 1 юли. Антикризисните мерки са заложени в актуализацията на бюджета, другото заложено са административни промени в няколко министерства, където се очаква съществено повишение на заплатите, добави депутатът. По думите му това върви с оптимизиране на персонала.

Ивайло Мирчев от ДБ посочи, че от формацията държат наистина бюджетът да влезе в сила от 1 юли, защото трябва да се изплащат новите пенсии. Имаме предложения, които не са свързани с това да искаме пари за нещо, а конкретни реформи, допълни депутатът. Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.