Вицепрезидентът: „История славянобългарска“ сложи началото и начерта бъдещето на българската нация

Илияна Йотова откри Паисиевите дни в Самоков.

„История славянобългарска“ – тази малка книжка с пожълтели страници, сложи началото ни като нация, създаде самочувствието ни на славен народ с дълга история, начерта нашето бъдеще.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри Паисиевите дни в Самоков, посветени на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

„Колко голяма сила и прозорливост е притежавал Паисий, за да поведе народа си със силата на писаното слово и със силата на историята“, изтъкна Йотова. „История славянобългарска“ е събуждането на българския народ. Събуждане, което нямаше да се случи без православната вяра, която ни съхрани във вековете на робство, без съзнанието за род и памет и без българския език“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че няма друга книга, която да говори толкова много за независимост и бъдеще.

„В дните на политическа турболенция нека Паисиевите дни бъдат като очистваща река, която измива жлъчта, злобата и противопоставянето. За да имат бъдеще, днешните политици, трябва да познават българската история и да се учат от нея“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на ръководството на община Самоков, на Историческия музей и Архиерейското наместничество за организирането на Паисиевите дни. „Дано и други последват примера на родолюбци като вас, за да отбележим достойно тези паметни годишнини“, призова Йотова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.