Вицепрезидентът: Светлият и справедлив свят, за който се бореше Смирненски, е блян и днес

Илияна Йотова беше гост на откриването на обновената къща музей на твореца.

Чрез творбите си Христо Смирненски се превърна в борец за свят без болка и мъка, без бедност и несправедливост, а стиховете му – в пристан за безправните. Този светъл, справедлив и сигурен свят е блян и на нашето съвремие. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването след 18 години застой на обновената къща музей на твореца в София.
„Впечатлителен и наблюдателен, забелязващ неща, на които другите на обръщаха внимание“, разказва за Смирненски сестра му Надежда Измирлиева. С голямата си чувствителност, с невероятния си талант, даден му свише, той успя да нарисува образите на цветарката, на стария музикант, на Гаврош, успя да ни потопи в трудния свят без светлина, а същевременно жадуваше „светлина, светлина, светлина“. Тези образи ги виждаме и днес покрай нас. Дали ги забелязваме?“, подчерта вицепрезидентът.
Йотова цитира стихове от „Приказка за честта“ и „Приказка за тинята“ и изтъкна, че „най-слънчевото дете на българската поезия Смирненски“ ни остави страшни приказки, които са толкова актуални и днес. „Най-тежкото човешко падение е, когато направиш компромис със себе си и съвестта си в името на лични благини. Звучи познато, нали?!“, посочи вицепрезидентът. Приветствието си завърши с веруюто на Смирненски „Два свята, единият е излишен“. „Всеки от нас сам да избере света, към който иска да принадлежи и да остави на поколенията след него“, изтъкна Йотова.
Вицепрезидентът благодари на Националния литературен музей за неговата дейност, толкова необходима в днешното прозаично и тревожно време. „Вие пазите паметта за българските писатели, за всички, които градят духовната българска империя“, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.