Данни за злоупотребите на Капитан Андреево бяха дадени на антимафиотите в МВР

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов внесе днес в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ папка с документи за нарушенията на ГКПП Капитан Андреево, съобщи Би Ти Ви. Пред телевизията той уточни, че в нея са всички налични данни до момента, свързани с пункта за проверка за нитрати във внасяните в страната плодове и зеленчуци. Първите информации в папката са от края на 2011 година, когато отдаването на помещенията под наем от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е имало за цел да обслужи конкретни личности, поясни зам.-министърът.

Христанов каза, че в документите присъстват и имената на хората, направили считаната за корупционна схема възможна. Сред тях има и служители в агенция по безопасност на храните. Зам.-министърът каза, че същите документи ще се дадат и на прокуратурата.

От 20 май БАБХ пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки, вноса от трети страни за сметка на частната фирма „Евролаб 2011“. Тя подаде жалби в съда, които бяха отхвърлени. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов съобщи, че е получавал заплахи, а му е предлаган и подкуп.

По първоначални данни за десет години България е загубила около 1 милиард лева от това, че проверките са правени от частна фирма. В момента представители на ЕК правят одит на пункта. Резултатът от него се чака през есента.

Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.