Дори депутати от ПП и ДБ са против 60-те лв. за бъдещите пенсии

Политици и експерти спорят може ли да има увеличение на пенсиите без актуализация на бюджета

Увеличение на пенсиите ще има, но вариантът на правителството може и да не събере подкрепа сред депутатите. Срещу спорната идея да се включва твърда сума в основния размер на пенсията, включително и за всички бъдещи пенсионери, се изказаха и депутати от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, с което само БСП остана да брани първоначалните предложения. Експерти и политици не са на едно мнение и може ли да има увеличение на пенсиите без актуализация на държавния бюджет – нещо, към което тласкат от ИТН. Иначе всички са единодушни, че пенсиите имат нужда от сериозно наваксване на последните години, а и на прясната инфлация.

Това стана ясно след първото четене на проектозакона за изменение на бюджета на държавното обществено осигуряване в ресорната социална комисия на НС.

Правителството предлага от 1 юли 10% осъвременяване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г. Към всички вече съществуващи пенсии за трудова дейност и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли, се добавят 60-те лв., замислени като ковид добавка, но превърнали се в незаобиколим проблем на пенсионната система. Така минималната пенсия се повишава от 370 на 467 лв. Максималната се вдига от 1500 на 2000 лв. Ново преизчисление ще има от 1 октомври, като тогава таванът ще се вдигне още веднъж – от 2000 на 3400 лв.

Законопроектът събра 14 гласа „за“ от „Промяната“, БСП, ДБ, ИТН. Подкрепи го и депутатът от „Възраждане“ Георги Георгиев, а деветимата депутати на ГЕРБ и ДПС се въздържаха. Това обаче съвсем не означава безоблачно приемане на актуализацията. Основните проблеми бяха разходите за тези увеличения и включването на 60-те лв. в основния размер на пенсията – дори депутати, които намират този вариант за неизбежен при съществуващите пенсии, имат резерви към „увековечаването“ им с бъдещите. Според редица изказвания, в бъдеще такива суми следва да бъдат изтеглени към социалното подпомагане и да се дават само на нуждаещите се. Мнозина изказаха съмнение и до какво ще доведе поредното преизчисление от 1 октомври, както и за кого се прави увеличението на тавана до 3400 лв.

„Ще подкрепим проекта, но ще внесем предложения преди второ четене“, каза Елисавета Белобрадова от ДБ. Партията има сериозни резерви към включването на 60-те лв. във формирането на пенсиите. „Това е единственият приемлив вариант засега, но занапред не би следвало да се случва. Имаме обосновани предположения, че ще доведе до изкривяване на модела“, коментира Белобрадова.

Против 60-те лв. за бъдещите пенсии се изказа и Искрен Арабаджиев – председател на комисията и депутат на „Продължаваме промяната“. „Не е редно 60-те да продължават и за бъдещите пенсии, защото изкривяват формулата за пенсиониране. Вкарването им в момента е с цел да се запази доходът на пенсионерите и да се получи извънредна компенсация към актуализацията от 10%“, коментира Арабаджиев. Той призна за валиден аргумента на много възрастни, че един ден разлика води до това за едни да има увеличение, а за други – не (осъвременяването е за пенсии, отпуснати до 31 декември 2021 г., но не и за тези, отпуснати на 1 януари 2022 г.). Но каза, че ако се намери политическа воля, 60-те лв. могат да отпаднат за бъдещите пенсии.

Тема на по-сериозна дискусия беше и може ли да има увеличение на пенсиите без актуализация на държавния бюджет. Този вариант се налага поради недоволството на ИТН, които напуснаха управляващата коалиция и обявиха, че ще подкрепят само социалната част на актуализацията. Тази закана бе реализирана вчера в бюджетната комисия, където промените в бюджета на ДОО бяха подкрепени, но големият бюджет не успя да мине.

Всички ние искаме да не се събудим на 1 юли и нашите родители да кажат: „Какво направихте, защо пенсиите ни са по-ниски, въпреки че са увеличени“, предупреди подуправителят на НОИ Весела Караиванова.

Без актуализация на големия бюджет, с която да се осигури завишаване на трансфера към фонд „Пенсии“, увеличението би следвало да се върне към заложеното в бюджет 2022 – 6,1% от 1 юли и отпадане на 60-те лв. без включването им в основния размер на пенсията. Хасан Адемов от ДПС обаче каза, че не е невъзможно да се направят сега замислените увеличения със стария бюджет. „Няма драма, ще предизвика огромно напрежение и ще увеличи дефицита, но държавният бюджет ще застане зад бюджета на ДОО“, каза той. След това представителите на министерството на финансите го опровергаха. „Ако актуализацията на бюджета за пенсии бъде приета, а на държавния бюджет – не, МФ няма такъв предвиден значителен ресурс, който да бъде одобрен в Министерския съвет. Това ще доведе до влошаване на бюджетното салдо, каквото ограничение има в закона за публичните финанси“, коментираха оттам.

В крайна сметка единствени с пълна подкрепа на предложенията на правителството бяха БСП. „Към този момент законопроектът предлага адекватни решения. Трябва да си даваме сметка, че когато нещо трайно се изплаща, няма нормален аргумент, с което ти това нещо да го прекратиш“, каза Лазар Лазаров, зам.-министър на труда. Думите му чудесно описаха създадения в последните 2 години парадокс – „правителството търси начин доходите да не намалеят в резултат на увеличението“. Лазаров се обяви и срещу преминаването на добавката към социалното подпомагане, защото тази система предполага доходен критерий и ще ограничи получателите на добавката до максимум 400 000 души.

Особено е нелепо, че ГЕРБ също вече са узрели за факта, че раздаването на еднакви суми на всички не е редно, въпреки че именно Бойко Борисов създаде тази практика. „Твърдо сме за увеличаването на пенсиите, но вкарването на 60-те лв. в размера на пенсията изкривява системата и даже ще доведе до съдебни дела и процеси“, коментира бившият социален министър Деница Сачева. „Правителното решение е тази добавка да се дава само на тези, които имат нужда от нея“, каза тя.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.