ДО ДЕН-ДВА ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ COVID МЕРКИ

До ден-два ще бъдат обявени новите мерки, защото е много важно да ограничим разпространението на вируса, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по Bulgaria On Air.

Какви ще бъдат мерките ще решат експертните съвети към здравното министерство, уточни тя. Засега единствената известна мярка е връщането на маските в здравните заведения. С препоръчителен характер е носенето им в градския транспорт, в затворени помещения, където има струпване на хора.

Проф. Христова потвърди, че новата вълна е свързана с разпространението на подварианта ВА.5. С неговото налагане се върви към пика, обясни тя и уточни, че той вече измества останалите варианти.

Според нея тестването е важен фактор за отчитане на ръста на заболеваемостта, затова е необходимо личните лекари да могат да издават направления за PCR.

Коментари в подкрепа на по-активното тестване на хората със симптоми направиха и д-р Мими Виткова и д-р Станимир Хасърджиев по NOVA NEWS.

„Мисля, че достатъчно опит натрупахме като граждани и здравна система. Не мисля, че е толкова трудно, като виждаме, че ръстът на болните се увеличава, да ги въведем”, коментира Виткова. По думите ѝ ако съзнанието ни е на ниво, препоръчителното трябва да приемаме задължително.

Междувременно Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект на наредба, с който се предлага връщането на безплатните антигенни тестове при личните лекари и специалистите от извънболничната помощ.

Д-р Виткова изтъкна и друг сериозен пропуск, че „в тези летни месеци не сме положили усилие да си отговорим на въпроса защо имахме толкова голяма смъртност от коронавируса у нас“. За нея големият проблем е, че в извън болничната помощ системата не работи адекватно.

Според Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация две години след началото на коронакризата, „държавата все още реагира по старому“.

„Продължава да не се разбира, че единственият начин да се овладяват такива ситуации, е да се предпазват уязвимите групи. Продължава да няма възможност тези хора да бъдат преглеждани вкъщи“, коментира той и призова хронично болните да си поставят втора бустерна доза.

Източник: vtorifront

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.