Държавата да насърчава сътрудничеството между въоръжените сили и отбранителната ни индустрия за развитие на нови технологии, призова Румен Радев при откриването на „Хемус 2022

Международното изложение „Хемус“ в Пловдив създава огромни възможности участниците да обменят идеи и обединяват потенциал в сферата на сигурността и отбраната и високите технологии. Трябва да преодолеем фрагментацията в рамките на ЕС и НАТО, която пречи на нашата ефективност. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на XV Международно изложение „Хемус 2022 – отбрана, антитероризъм и сигурност“ в Пловдив.

В приветствието си държавният глава посочи, че расте значението на отбранителната индустрия за гарантиране на сигурност и стабилност в условията на все повече предизвикателства в геополитически план. През годините „Хемус“ се утвърди като успешна платформа за сътрудничество между бизнеса, институции, научни звена и организации, създавайки отлични условия за партньорства в сферата на сигурността и отбраната, заяви Румен Радев.

„Безспорен е приносът на изложението за укрепване на връзките на нашата промишленост с българските въоръжени сили, с традиционните ни чуждестранни партньори, както и за предоставяне на възможности за развиване на нови сътрудничества“, допълни президентът. Държавният глава посочи, че въоръжените ни сили все по-често се обръщат към българската отбранителна индустрия не само за техника и въоръжение, но и за развитие на нови технологии в процеса на модернизация. „Вярвам, че тази тенденция ще продължи и ще среща все по-голяма подкрепа от държавата“, допълни Румен Радев.

Президентът отбеляза, че тазгодишното изложение е важна стъпка в разширяване на партньорствата в рамките на Европейския фонд за отбрана и Фонда на НАТО за иновации. По думите на Румен Радев е обнадеждаващо, че в изложението расте участието на научни звена и организации, а „Хемус“ все повече се ангажира с разкриването на пълния интегриран цикъл за развитието на отбранителните продукти и услуги – като се започне от образование, обучение, квалификация, през иновации, научно-изследователска и развойна дейност, производство, реализация, техническа поддръжка и утилизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.