Държавният глава Румен Радев участва в официалната церемония по встъпване в длъжност на Илия Лингорски като член на Управителния съвет на Българската народна банка

С доказания си професионализъм Илия Лингорски ще даде своя значим и ползотворен принос за работата на Българската народна банка – най-авторитетната и уважавана институция в България, призвана да гарантира нашата финансова и банкова стабилност. Това заяви президентът Румен Радев на официалната церемония по встъпване в длъжност на Илия Лингорски като член на Управителния съвет на Българската народна банка. 

Илия Лингорски е главен икономист на Българската банка за развитие и съпредседател на Комитета по енергетика, инфраструктура и публично-частно партньорство на Европейската лига за икономическо сътрудничество. Завършва Химико-технологичния институт в София, специализира в областта на математическото моделиране и изкуствения интелект в Оксфорд, като в момента преподава в Софийския университет и продължава да се занимава с научно-изследователска дейност. Илия Лингорски е бивш заместник-министър на финансите. Има богат професионален и управленски опит в областта на финансите и стратегическото планиране към Европейската банка за възстановяване и развитие. Той бе назначен от държавния глава с указ № 118 от 15 април 2022 г. за член на УС на БНБ, считано от 18 юни 2022 г.

Държавният глава изрази увереност, че Илия Лингорски притежава необходимите за позицията морални качества и доказан професионализъм в областта на икономиката, финансите и банковото дело. „Илия Лингорски е екипен играч и с това свое ценно качество ще помогне банката да работи още по-добре“, изтъкна президентът.

В рамките на церемонията управителят на Българската народна банка Димитър Радев заяви, че познава добре опита и качествата на Илия Лингорски и му пожела успешен мандат. След като положи клетва и подписа клетвения лист Илия Лингорски благодари на президента за доверието и посочи, че приема работата като дълг и ще работи за утвърждаването на авторитета на БНБ. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.