ИТН нападна с отровни думи ПП заради борбата с корупцията

„Малки фюрерчета, айде няма нужда. Искат да си организират собствен Гешев“, каза Тошко Йорданов

Първата схватка между ПП и ИТН, след като хората на Слави Трифонов дезертираха от управляващата коалиция, се проведе по парливата тема за борбата с корупцията. Че това ще бъде една от точките на сблъсък между бившите съюзници, стана ясно още от изявленията на премиера Кирил Петков, че ИТН блокира реформирането на държавната антикорупционна комисия КНКОНПИ.

Всичко започна с декларация от парламентарната трибуна, прочетена от депутата от ПП и председател на парламентарната правна комисия Милен Матеев. Той припомни, че вчера с колегите му внесоха проект на закон за противодействие на корупцията. Той посочи, че формацията „идентифицира корупцията като враг №1 за обществено-икономическото развитие на България“. По думите му, недъзите на КПКОНПИ мотивират управляващите да създадат нов орган. Той ще има „по-широки и същевременно фокусирани правомощия, който да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта, каквато е печално известната КПКОНПИ, назначена и контролирана от ГЕРБ, а да бъде независим орган“.

След това Матеев премина към атака срещу ИТН. Той заяви, че законопроектът дълго време е бил спъван със „задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията, от лица, представляващи политическото ръководство на ИТН“.

„Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията, с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не. Тези хора продължават да говорят за морал и борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционните престъпления орган“, обяви Матеев.

В заключение депутатът от ПП заяви, че времето за убеждаване и компромиси е приключило. И призова почтените депутати, които искат да откликнат на исканията на гражданите за справедливост, да подкрепят законодателната им инициатива.

ОТВЕТЕН ОГЪН

След кратка подготовка, от ИТН отвърнаха на удара с дълъг и гневен брифинг в парламентарните кулоари. Зам.-шефът на партията Тошко Йорданов разказа, че когато в управляващата коалиция са обсъждали реформата на КПКОНПИ, той и колегите му изразили опасенията си, че органът може да се превърне във втора прокуратура. „Кирил Петков искаше точно това“, продължи Йорданов. По думите му, премиерът се оплакал, че няма доверие на специалните служби, включително и на ДАНС, тъй като се намирали под контрола на президента Румен Радев. Затова искал да създаде паралелна прокуратура.

Йорданов допълни, че ако това се случи, тогава управляващите ще бъдат същите като ГЕРБ, които навремето са избрали настоящия главен прокурор Иван Гешев. Затова от ИТН са настояли пред премиера новия антикорупционен орган да бъде колегиален, а не едноличен – да е съставен от четирима човека, които да взимат решения с пълен консенсус. „ПП и Кирил Петков искат собствен Гешев да си организират, за да го използват за каквото се сетят, което е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ. Малки фюрерчета – айде, няма нужда! Дали ще са от Банкя или от Канада, все са си фюрерчета“, обобщи позицията на партията си заместникът на Слави Трифонов.

Съпартийката му Ива Митева, която е бивш председател на парламента, рязко разкритикува проектозакона на ПП. Тя заяви, че той е на 90 процента преписан от действащия антикорупционен закон.

КАНДИДАТ

От „Възраждане“ вече са готови с кандидат за председател на антикорупционния орган. Това е следователят Бойко Атанасов, който се прочу със схватките си с МВР и прокуратурата. Най-напред той стана враг на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, когото обвини, че поддържа „шпицкоманда” от магистрати в столичната следствена служба. А през 2020 г. осъди вътрешното министерство, след като заведе дело за незаконно подслушване. Миналата година Атанасов неуспешно се опита да се регистрира за независим кандидат за депутат.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира номинацията с думите, че Атанасов е равноотдалечен от всички политически лобита, и неговата кандидатура следва да бъде подкрепена от всички депутати, които гласуват по съвест. Той обаче допусна, че може въобще да не се стигне до гласуване за председател на антикорупционната комисия, тъй като Народното събрание „агонизира“ и може да не оцелее достатъчно дълго, за да проведе процедурата.

Самият Атанасов заяви, че причината да приеме номинацията от „Възраждане“, е това, че партията не му е поставяла никакви условия, за разлика от предишни случаи, когато са го убеждавали да заеме някакъв пост.

„КУПУВАНЕ“ НА ДЕПУТАТИ

Новината, че премиерът Кирил Петков е провел разговор с депутата от ИТН Кирил Симеонов с молба да преосмисли позицията си по отношение актуализацията на бюджета и законодателните предложения на „Продължаваме промяната“, допълнително обтегна отношенията между бившите партньори. 

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ потвърди. „Да, Кирил Петков е разговарял с наши депутати, не само с един. Няма да ви кажа кои са другите. Аз знам за трима със сигурност. Мисля, че и с четвърти. Не мога да гарантирам за нито един човек как би постъпил в стресова ситуация. Вярвам в нашата парламентарна група и че сме тук за кауза, а не за да ни купуват. Може да има някъде предател“, заяви Тошко Йорданов.

Заместник-шефът на парламента Ива Митева също потвърди, че премиерът се е обаждал на Симеонов. „За да го убеждава в посока да поддържа правителството и кабинета, и да гласува за бюджета“, каза Митева. „Чухме премиера още онзи ден да говори за 12 депутати, явно той в момента ги търси. Ако това е моралът за който говори, ако това е борбата с корупцията, поздравявам го“, заяви саркастично тя.

В кулоарите на парламента председателят на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров  заяви, че ПП не офертира, не купува и не раздава постове и бюджети за управление. „Ние показваме ясно, че нашата политика не е базирана на тези неща, базирана е на общи цели и принципи, които отстояваме“. И не се нае да коментира дали наистина е имало среща между премиера и младия депутат от ИТН. „Не се казвам Кирил, така че не съм била нито от едната, нито от другата страна на тази среща“, каза Гюров.

Пред журналисти Кирил Симеонов от ИТН заяви, че премиерът го е потърсил лично, но не му е предлагал нито постове, нито пари, а го е помолил да си „преосмисли позицията, за да не хвърляме страната в хаос“. Двамата са се срещнали в сграда близо до БНР.

От БСП отговориха, че не са запознати с разговорите, които Кирил Петков е водил с депутати от „Има такъв народ“.

Относно горещите теми – кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ и реформирането на държавната антикорупционна комисия, Филип Попов от БСП заяви, че партията ще подкрепи Бойко Рашков. А промените на закона за противодействие на корупцията ще бъдат обсъдени задълбочено в парламентарната група и чак тогава ще има готово решение, заяви Попов.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.