ИТН отказва да подкрепи Бойко Рашков за КПКОНПИ

Най-вероятно в сряда ще обявим какво ще правим с третия мандат, съобщи водачът на БСП Корнелия Нинова

Шансовете за правителство вече на практика са несъществуващи. Причината е, че ИТН отказва да подкрепи вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

Това се разбра от коментар на депутата от партията Станислав Балабанов пред Нова ТВ. Новото назначение на Рашков беше основното условие, което „Продължаваме промяната” постави, за да участва в преговори за кабинет, както и приемането на предложеното от формацията антикорупционно законодателство.

Другият проблем за ИТН е съпредседателят на ПП Асен Василев, когото соцлидерът Корнелия Нинова смята да предложи за министър-председател. С това в партията на Слави Трифонов катогорично не са съгласни. Според Балабанов името на Василев не е било обсъждано в преговорите за правителство, водени досега. Ако беше, ИТН щеше да напусне консултациите, твърди той. Депутатът смята, че Нинова трябва да върне мандата още в понеделник.

Балабанов отхвърли обвиненията, че партията му „потапя” четвърти поред парламент. Той даже заяви, че ИТН е направила услуга на страната, като я е отървала от „жълтопаветните лицемери” – като имаше предвид „Демократична България”.

ЗАРАДИ РАШКОВ

Според Корнелия Нинова именно номинацията на Бойко Рашков е основната причина ИТН да напусне преговорите. Това сподели соцлидерът пред БНР. Тя посочи, че когато е била обсъждана проектопрограмата на кабинета, хората на Трифонов са настояли името на шефа на МВР да отпадне като кандидат за КПКОНПИ. Според Нинова ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ са се уплашили от желанието на ПП, БСП и ДБ да продължат „безкомпромисната борба с корупцията и дръпнаха ИТН“.

Водачът на левицата заяви, че Националният съвет на БСП ще се събере в понеделник и вторник, за да обсъди какво да прави с оглед на новата ситуация. Официалното си решение социалистите ще обявят най-вероятно в сряда, защото преди това трябва да говорят и партньорите си ПП и ДБ след заседанието на съвета. Нинова напомни, че през септември м.г., когато партията й също държеше третия мандат, всички са искали да го задържи възможно най-дълго, за да бъдат приети важни закони. На същото мнение е бил и президентът Румен Радев. „Сега се държи по различен начин. Интересно защо“, зачуди се соцлидерът, но не направи предположения.

СЪДБАТА НА КЕВР

В сегашния случай, смята Нинова, е необходимо време, за да бъде избран нов председател на енергийния регулатор КЕВР, след като досегашният му Станислав Тодоров беше отстранен с решение на Конституционния съд. Водачът на БСП обаче призна, че не може да каже по какъв начин трябва да се процедира по случая при новата политическа ситуация.

Радослав Рибарски – депутат от „Промяната“, коментира по БНР след Нинова, че парламентарната енергийна комисия, която той оглавява, е в готовност да започне процедура по избор на нов шеф на регулатора. Но изтъкна, че за тази цел ще бъдат нужни поне 3 седмици. Кандидатури не са били обсъждани досега, твърди той. За ИТН той лаконично и огорчено заяви: „Такъв партньор не пожелавам на никого“.

Даниел Митов, зам.-председателят на ГЕРБ-СДС, обаче напомни за бившия председател на КЕВР Иван Иванов, който беше избран с подкрепата на бившите управляващи, и беше сменен от „Промяната“. Митов цитира неназовани конституционалисти, според които след решението на КС Иванов трябва да се върне начело на регулатора.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.