И бъдещите пенсионери ще получават по 60 лв. към пенсията

Правителството увеличава с повече социалната пенсия за старост, за да няма намаление от 1 юли.

Две големи новини има в проекта за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване, който вчера бе утвърден от надзорния съвет на НОИ. Правителството смята да добавя по 60 лв. не само към сегашните пенсии, но и към бъдещите пенсии за трудова дейност, за да не са следващите пенсионери ощетени, съобщиха „24 часа“.

Добавянето на твърда сума към действителния размер на новоотпуснати пенсии е безпрецедентно решение и вероятно ще бъде една от горещите точки на предстоящата дискусия. Това ще означава реално хората на минимална пенсия да получават от 1 юли бонус, който ще е 12,8% върху размера на минималната пенсия (тя става 467 лв.), докато тези с 1000 лв. пенсия – получена в резултат на по-голям осигурителен принос, ще имат бонус, който ще е само 6% от размера на тяхната пенсия. С други думи – колкото по-малък е приносът на пенсионера към системата, толкова по-голям ще е бонусът към пенсията му в процентно изражение.

До това предложение се стигна, след като при първото обсъждане на антикризисните предложения на правителството в тристранката КНСБ повдигнаха въпроса какво ще се обясни на новите пенсионери, които няма да имат 60 лв. към своите пенсии. Тогава социалният министър Георги Гьоков каза, че се работи по този въпрос.

Другата новина от проекта е, че правителството е размислило за социалната пенсия за старост и ще я увеличи с повече – от 170 на 247 лв. Предишното предложение беше тази пенсия да стане 215 лв., като това увеличение беше съизмеримо с това на останалите пенсии. То обаче щеше да доведе до намаление на дохода на тези хора от 1 юли с 15 лв. От размера на тази пенсия зависят и някои други плащания от НОИ, които не са свързани с трудова дейност – инвалидни пенсии и добавки.

С всички увеличения тази година дефицитът в НОИ за пенсии ще набъбне до 8 млрд. лв. Това са пари, които работещите ще платят от данъците си.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.