Малък самолет опъна нервите на 4 държави, сред които и България

Машината е кацнала у нас, но нито в един момент не е била заплаха за цивилна или военна инфраструктура, обяви българското МО.

Малък двумоторен самолет Beechcraft с двама души на борда е прелетял ниско във въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България вчера вечерта. Самолетът е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, американски самолети F-16, и румънски самолети F-16, съобщиха от Министерството на отбраната на Румъния, цитирано от БГНЕС.

Самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано. По случая се води разследване, потвърди нашето министерство на отбраната.

В момента българските власти разследват района на последната известна позиция на самолета с цел идентифицирането му и установяване на подробности. Не се споменава къде е кацнал самолетът.

От пресцентъра на МВР отказаха коментар по случая, като препратиха въпросите към Министерството на отбраната. Оттам също заявиха пред „Сега“, че не могат да кажат повече от дадената информацията в прессъобщението.

По-късно военният министър Драгомир Заков потвърди, че самолетът е прелетял през Словакия, Унгария, Румъния, за малко е бил в Сърбия и след това е навлязъл в българското въздушно пространство, като веднага е засечен от изтребители.

„В нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, тоест труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал и в момента МО извършва съответните действия за установяване на причините“, увери Заков.

КАКВО СЕ ЗНАЕ ДОТУК

В унгарското въздушно пространство самолетът е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния – от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител.

„Уточняваме, че въпросният самолет, който се е разходил в румънското въздушно пространство по маршрута Орадя – Карансебеш – Дробета Турну Северин, не е показал враждебно или опасно поведение. В нито един момент пилотът на самолета обаче не е отговорил на опитите за установяване на радиовръзка, нито пък на визуалните сигнали, предавани от прехващащия военен самолет, съгласно международните норми“, се казва в комюнике на Министерството на отбраната.

Според наличните към момента данни самолетът е излетял от района на Дебрецен, Унгария, около 17.30 ч., без да има одобрен полетен план и без да е стартирал електронните средства за идентификация от типа транспондер.

Самолетът е засечен в унгарското въздушно пространство от два военни самолета на унгарските ВВС тип JAS 39 Gripen в 17.38 часа. Лекият самолет не реагирал на радиоразпити или визуалните сигнали от военните самолети.

Около 17,49 ч. самолетът навлязъл във въздушното пространство на Румъния, в района на Орадя, придружен от двата унгарски военни самолета. Румъния и Унгария имат трансграничното споразумение за охрана на небето.

В 17.58 ч. унгарските самолети се върнали в базата, като двуместният самолет е бил поет от два самолета F-16 на ВВС на САЩ, разположени в 86-та авиобаза Фетеш, които изпълнявали патрулна мисия във въздушното пространство на Румъния.

Мисията на двата американски самолета беше сходна – радиоразпитване, визуална идентификация и ескортиране на целевия самолет.

В 18.36 часа американските самолети се върнали в 86-та авиобаза, като мисията на авиополицията била поета от два самолета F-16 на румънските ВВС, излитащи от същата авиобаза.

Румънските военни самолети прехванали двумоторният самолет в 18,42 ч. и продължили мисията по разпит и ескорт. Самолетът „мишена“, който продължил да не реагира на радио и визуални сигнали, около 19.00 часа навлязъл в сръбското въздушно пространство в район между Дробета Турну Северин и Корбово.

Около 19,09 ч. самолетът преминал във въздушното пространство на България. Двата румънски самолета F-16 изпълнили мисията си и се върнали във Фетеш около 19.46 ч.“, се казва още в съобщението на румънското министерство.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.