ОПАШКИ ОТ БОЛНИ И САКАТИ СЕ ВИЯТ ПРЕД ЛЕКОВИТ ИЗВОР, СЛЯПО МОМИЧЕ ПРОГЛЕДНА

Опашки от болни и сакати се вият пред лековит извор в град Пещера.
Той се намира в църквата „Света Петка“. 
Отец Димитър, който е свещеник в храма, разказва, че е виждал много хора, които след молитва са се изцелили от различни заболявания.
Хора от цяла България вече твърдят, че изворът помага за очни проблеми и болести, свързани с нервната система и кожата.
Мнозина споделят, че са виждали светица в черни одежди насън.
Тя ги напътствала от небесата да отидат при извора, че да се изцелят.
Аязмото е вътре в самия храм и е открито преди няколко години.
Преди 100 години водата е била под иконата на света Петка, където е имало и малък иконостас. Там е имало и камък, който е вдълбан от водата. 
Свещеникът си спомня, че преди около 8 години решили да сменят дървения под на църквата, защото бил прогнил. Когато започнали с ремонта, отдолу с изненада открили голям мраморен камък.
„Повдигнахме го, поразровихме и то излезе вода. Когато разчистихме хубаво, изворът отново бликна“, радва се попът. Чудноватото знамение се случило на 22 май 2012 година, лечебният извор отново потече.Според краеведи изворът е съществувал преди повече от век, но с течение на времето е бил забравен. Историографът Стефан Захариев твърди, че светилището с лековитата вода е изградено през 1710 г. Тогава болни хора преспивали в храма, пиели от целебната вода и забравяли за страданията си.

Според легендата икона на света Петка била донесена от Търновско след разрушаването на местен храм и поставена в клоните на черничево дърво над извора. За кратко време славата на иконата и извора се разнесла надлъж и нашир и на това място, което се превърнало в християнско оброчище, с надежда за изцеление, започнали да идват много хора. За да оздравеят, поклонниците преспивали тук и миели лицата и очите си.

Легенда разказва, че водата и иконата на св. Петка излекували детето на турския валия на Пазарджик, което било сляпо.

Местните легенди разказват за красивата дъщеря на валията – управителя на Пазарджишко. Семейството на валията ходило по много лекари, но те не могли да излекуват дъщеря му. Два пъти той забранявал на жена си да води сляпото им дете до лековития извор, защото е християнски.

Няколко нощи поред обаче на високопоставената му съпруга се явявала жена в черно. Тя все я питала защо не излекува детето си. Отчаяната майка издебнала валията и докато той бил по държавни дела в Пловдив, отишла до извора, измила очите на момиченцето и то видяло света за първи път.

Разгневеният баща се трогнал, когато детето му го посрещнало и му казало, че го вижда. Така валията измолил от Цариград на мястото да бъде изградено православно светилище, вкопано в земята, а близо до него все пак да има и джамия.

Черквата „Св. Петка“ в Пещера е построена в началото на ХХ век на мястото на изгорялата стара, построена през 1710 г. около лековития извор. Тя е малка, вкопана 13 стъпки в земята, не е имала дори камбанария. Впоследствие жителите на града са изградили и нея. На това място са идвали хора да преспиват и да си наливат вода от извора с вярата, че водата му е лековита
Местните хора смятат, че водата е изчезнала вследствие разширяването на града и изграждането на канализация.

Източник: vijgo.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.