Петков: Луксозното пребиваване на бежанците не може да продължи

Държавата вдига палатков лагер за 600 души в Сарафово

„Не може българската държава да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване в България“. Това коментира днес премиерът Кирил Петков по повод предизвиканото напрежение с бежанците от Украйна у нас.

„Ние за три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от най-хубавите хотели на България. Сега влизаме в малко по-нормални рамки, все пак те са бежанци. Българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване в България. Така че влизаме в една реалност, която е по-близка до тази, която се очаква за бежанците,“ каза Петков в Брюксел. Той защити своя вицепремиер Калина Константинова, като заяви, че е получил уверения от нея, че условията на новите места са добри.

Изявлението на Петков е поредното от страна на правителството, което не признава никаква своя вина за създалата се ситуация, която раздели и изостри още повече настроенията у нас. Точно българската държава обаче избра най-лесния път за посрещане на бежанците, като ги употреби за спасяване на туристическия сезон на хотелиерите и ги настани по луксозни хотели, без да направи нищо за интеграцията им. Сега всякакви отговорни фактори насочват отговорността към самите украинци, като в последните дни тонът стана недопустимо остър и обиден.

БЕЖАНСКИТЕ ЛАГЕРИ

Междувременно днес правителството започна да реализира вчерашната си заплаха, че който капризничи и отказва да се мести, ще бъде настанен в бежанските центрове в Елхово и Сарафово. В Сарафово в буферната зона вече се издига палатков лагер за 600 души, като днес в този център могат да се приемат 250 души, а от утре бройката ще е над 1000, според зам.-областния управител Пламен Янев, цитиран от БГНЕС. „Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер”, коментира Янев.

В Елхово в контейнери/фургони могат да се настанят 1700 души. Тази сутрин, хотелиери са получили клип от фургоните в Елхово, които да показват на бежанците.

От обясненията на официални лица днес се подразбира,че това ще е временна мярка, тоест там ще нощуват хората, които не са направили своя избор как да постъпят. „Буферните центрове в Сарафово и Елхово са възможност за 72-часова мярка – за да се отсеят наистина тези хора, които искат да останат, да се възползват от възможностите за подслон и прехрана от тези, които не искат“, депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова.

Следобеда 338 украинци, от които 129 деца, заминаха с извънреден влак от жп гарата във Варна до Сливен. С друг извънреден влак в 17 часа замина и друга група от 180 души по същия маршрут. 

От Сливен бежанците ще бъдат транспортирани с автобуси до базата в Елхово, а след няколко дни ще бъдат прехвърлени в други държавни бази, които са изцяло подготвени, за да бъдат настанени бягащите от войната. Все още не е известно дали утре ще има още влакове за разселването на бежанците.

По официални данни около 3000 души остават във Варна, а голяма част от тях вече са устроени на работа в курортите край морската столица.

В опита да сплаши бежанците Калина Константинова изуми хотелиерите

СУМАТОХА

Самите хотелиери също изпаднаха в недоумение от опитите на вицепремиера Калина Константинова да сплаши украинците. Тази сутрин хотелиери от морските курорти заявиха, че при тях все още стоят хиляди хора. В суматохата вчера шефката на агенцията за бежанците Мариана Тошева каза, че не са преместени към 5000 души. Ясно е, че изпразването на стаите няма да приключи днес, макар да изтича тримесечната програма за настаняване. Формално мнозина от украинците могат да стоят до утре на обед.

Все по-голяма част от хората или се връщат в Украйна, или търсят квартира у нас на общ принцип, или отпътуват за други европейски държави. Че отказът от правителствените услуги е масов, свидетелства областният управител на Варна Благомир Коцев. Преди дни той каза, че от региона записани за преместване има 7000 души. Днес обаче, че 3000 от тях сами са намерили решения за бъдещето си. Коцев очаква бройката на записаните да пада още – до към 1000. 

Украинците продължават да твърдят, че липсва информация къде точно държавата смята да ги премести. Същевременно все повече са данните, че хора напускат и държавните бази в планините, след като току-що са пристигнали.

Днес стана известно още, че Европейската комисия стартира платформа на ЕС за обмен на информация относно лицата, ползващи се с временна закрила. Платформата ще позволи на държавите — членки на ЕС да обменят информация относно регистрираните лица в реално време, така че лицата, бягащи от Украйна, да могат ефективно да се възползват от правата си във всички държави членки, като същевременно се разглеждат случаи на двойни или многократни регистрации, и се ограничават възможните злоупотреби.

Стартирането на платформата представлява допълнителен резултат, свързан с изпълнението на плана. Комисията ще предостави на Съвета актуална информация за целия набор от инициативи на предстоящото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през юни.

КОМЕНТАР

“Казвала се била Константинова. Била началник на бежанците. И им съобщава, че са боклуци, към които тя вече няма да има милост: „Закрилата е право, а не задължение!“ – съскаше тази рошава чиновничка от екрана, фиксирайки ме са безмилостен поглед, който помня от едно време от представителите на Народната милиция. Ако беше от НМ, да й простим: дошла от село, не може да работи нищо, станала милиционерша. Но – не. Тя не е от НМ. Което не й пречи да не разбира елементарното: щом на някой човек някакво нещо му се полага по право, то това означава, че някакви други хора имат задължението да му спазват това право“, коментира във Фейсбук политологът Евгений Дайнов. 

„Дотук – грандиозно невежество по елементарни неща, изяснени в Европа някъде около 17-ти век. Тя обаче не спира дотук: „няма да позволя повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон“. След титаничното, вселенско невежество виждаме да се открехва врата към онова, което в НМ се наричаше „единоначалие“ – „аз съм шефът, аз забранявам“. Следва очакваното: „Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България“. Това е любимият похват на българските чиновници от четвърт век насам – да прехвърлят собствената си неспособност да се справят със служебните си задължения върху гражданите и техните организации.”, заключава Дайнов.

ПАРИ

Междувременно Министерство на туризма, съобщи, че е платило на хотелите по втория отчетен период (1 – 30 април) от програмата за 40 лв. Общата сума е 52.4 млн. лв. с ДДС. Платена е на 384 юридически лица, извършващи дейност в 687 места за настаняване и реализирали 1.2 млн. нощувки  – за 67 058 украинци. Министерството съобщи още, че юридическите лица, които не са кандидатствали по първия или втория отчетен период, може да го направят за третия, но не по-късно от 16.30 часа на 5 юни.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.