Петков: По-добре кабинет на малцинството, отколкото извиване на ръце

Правителството ще издържи и без ИТН в състава си, убеден е премиерът

Премиерът Кирил Петков категорично отказа да се подчини на изнудването от страна на Слави Трифонов и партията му ИТН. Половин час, след като шоуменът обяви, че оттегля министрите, защото е недоволен от разпределението на парите от бюджетната актуализация, Петков обяви, че по-скоро ще управлява с правителство на малцинството, отколкото да се остави да му извиват ръцете.

На пресконференция в БТА премиерът разказа, че регионалният министър Гроздан Караджов, който е от квотата на ИТН, през последната седмица е поискал безпрецедентно увеличение на бюджета на ведомството му с 3.6 млрд. лв. Преди това отделеният му бюджет е бил 2.2 млрд. лв., т.е. общо поисканата сума е щяла да достигне около 6 млрд. лв. По думите на Петков, Караджов е поискал с тези пари да бъде заплатено на пътно-строителните фирми, които са били разследвани от шефа на МВР Бойко Рашков за злоупотреби. На днешното правителствено заседание Петков и хората му са заявили, че това няма да се случи. Тогава министрите от ИТН са напуснали.

На второ място, Петков открои като проблем с ИТН липсата на реформа в държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. На последния коалиционен съвет от ПП са заявили, че ще предложат вътрешния министър да оглави органа, начело на койно . От ИТН са отхвърлили предложението, без никакви доводи. „В един момент искаме 6 милиарда общ бюджет на МРРБ, в другия момент не искаме да имаме реформирано КПКОНПИ,в третия момент имаме личност като министър Рашков, който е готов да застане начело на тази организация, и те казват просто не. Е, няма как да стане! Ние сме решени, че сме готови на правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор, нито един лев без контрол. Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и г-н Рашков ще бъде начело на тази организация“, емоционално обяви Петков.

Той се ангажира, че още утре формацията му ще внесе законовите промени, свързани с реформирането на КПКОНПИ. „Днес е денят на водораздела. Може да сте на страната на корупцията, на страната на мафията, на страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които са го дали. Правителство на малцинството в този случай е много по-добре, отколкото едно правителство, на което му се извиват ръцете за допълнителни пари и за да се спират реформите“, отсече премиерът.

За стабилността на управлението Петков увери: „Ще издържим.“ Той призна, че засега няма имена на кандидат-министри, които да заместят напусналите от ИТН. Но сподели, че коалиционните му партньори от БСП и ДБ са заявили пълната си подкрепа за предлаганите от него промени – като вероятно имаше предвид промените в КПКОНПИ. По-късно съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира, че формацията му е готова да обсъди кандидатурата на Рашков.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.