Пореден самолет наруши въздушното ни пространство

Полетът на „Чесна-150“ е учебен и нищо не е нарушил, каза собственикът на летището в Бохот

Пореден самолет в рамките на месец на малко повече от месец наруши въздушното ни пространство. Това се е случило в следобедните часове в сряда, когато са активирани и Военновъздушните ни сили, съобщиха от Министерството на отбраната

„Самолетът е летял спокойно. Не се е опитвал да се измъкне . Не е имало каквито и да е опити за саботиране на нашата мисия във въздуха“, съобщи бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобазата в Граф Игнатиево пред бтв.

Самолетът е идентифициран като „Чесна-150“. Той бе локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено бе, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.

Задействани са били изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка излетя в 17.53 часа. Самолетът-нарушител бе прихванат, като в 18:03 часа с него бе установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът е съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18.08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до спиране на двигателя и намесата на наземните органи. На земята бе установена самоличността на пилота на малкия самолет.

В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО взеха участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от българските Военновъздушни сили.

БТВ предаде от летището в Бохот, че самолетът е учебен и не е нарушил никакви правила, собственост е на летището, което е частно. Собственикът на летището коментира пред БТВ, че „ситуацията е комична“.

„СЕГА“ припомня, че случаят много напомня на този преди около месец, когато малък самолет наруши въздушното пространство на 7 държави и кацна на частно летище край Търговище. Все още обаче разследването не е установило пилотът на самолета и целта на полета.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.