Президентите Румен Радев и Александер Ван дер Белен проведоха среща в Рига

България и Австрия имат активно икономическо и инвестиционно сътрудничество, споделят общи позиции по много теми от дневния ред на Европейския съюз и ще продължат всестранно да развиват двустранното си партньорство. Това беше общата позиция на президентите на България и Австрия Румен Радев и Александер Ван дер Белен, които проведоха днес среща в рамките на срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига.

На срещата бяха обсъдени възможностите за транспортиране на зърнени храни от Украйна по река Дунав, поради блокирането на украинските пристанища в Черно море, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

Президентът Радев посочи по време на разговорите, че предложението на Френското председателство за европейската интеграция на РСМ e стъпка в правилната посока, но от изключително значение е двустранният протокол, който България и РСМ ще подпишат като неразделна част от преговорната рамка, да дава ясни срокове и гаранции за решаването на всички отворени въпроси. Предстои да бъде направен и експертен анализ на съдържанието на двустранния протокол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.