Президентът: Всички парламентарно представени партии носят отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи

Президентът връчи втори проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и обяви, че започва консултации с всички парламентарно представени партии преди да връчи третия мандат

Независимо дали са в управлението или в опозиция, всички парламентарно представени партии и народните представители носят отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прераснаха и в политическа криза. Това заяви президентът Румен Радев при връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост в 47-ото Народно събрание парламентарна група. Представителите на ГЕРБ-СДС обявиха пред държавния глава, че  няма да реализират мандата и няма да излъчат кандидат за министър-председател.

Президентът посочи, че уважава решението им да не се възползват от предвиденото в Конституцията право, но в парламентарната република именно парламентарно представените политически партии носят пряка отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство. 

„Инфлацията, социалната и здравната криза влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия от отговорните институции“, посочи държавният глава и обяви, че още утре свиква консултации с всички парламентарно представени политически сили, за да бъдат чути техните виждания за изход от създалата се криза, както и какви възможности виждат за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на настоящия парламент. Президентът добави, че е важно да стане ясно около какви приоритети и програми партиите могат да търсят обединение и тогава ще вземе решение на кого да бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство.

„Въпросът за властта наистина е важен, но не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили“, напомни държавният глава. Той подчерта, че българите очакват от политиците решенията и защитата на националния интерес да бъдат поставени над партийните сметки. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.