Президентът: Темата за съдебната реформа изпадна от фокуса на кабинета, а тя е една от причините за срива на доверието

Държавният глава проведе консултации с парламентарната група на „Демократична България“ в рамките на конституционната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство Темата за съдебната реформа изпадна от фокуса на кабинета, а тя е една от причините за срива на доверието. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представителите на парламентарната група на „Демократична България“. На „Дондуков“ 2 държавният глава провежда консултации с политическите сили в 47-ото Народно събрание, преди връчването на мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.  Вицепрезидентът Илияна Йотова също взе участие в срещата.

Президентът Радев подчерта, че консултациите се провеждат в условията на сложна обстановка, в която към множеството кризи е добавена и политическата, а тя има и своите външни измерения. „За нас е изключително важно да работим така, че България да не остава в периферията на ЕС“, заяви държавният глава и изтъкна необходимостта от провеждането на амбициозна, единна и последователна външна политика вътре в страната.

Президентът Радев открои съдебната реформа като фундаментален въпрос за обществото ни. „Темата за съдебната реформа изпадна от фокуса на кабинета, а всъщност тя е една от причините за срива на доверието“, заяви държавният глава. Румен Радев припомни, че при връчването на мандата за съставяне на сегашното правителство на първата политическа сила – „Продължаваме промяната“, той е предупредил, че „ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система в първите сто дни, статуквото ще потърси реванш“. По думите му закриването на специализираните съдилищата е само първата крачка от дългия и изключително важен път за реформиране на съдебната система.

Президентът Радев подчерта, че политическите сили трябва да намерят баланс между усилията за съставяне на нов кабинет и приемането на националния бюджет, така че да бъде поставена законодателна основа за реализацията  на Плана за възстановяване и устойчивост. Държавният глава посочи, че разчита на политическия опит и зрялост на ДБ за намирането на този важен баланс. По думите му голямата тема е намирането на успешна формула за изход от настоящата политическа криза. „Дали е по-важно, както и вие казвате, скучният професионализъм и скромността в този предизвикателен момент за българската политика или площадният устрем, който да увлича и да консолидира повече последователи“, посочи още президентът Радев.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че е важно още с първия мандат да бъде направен опит за съставяне на правителство в настоящото Народно събрание. „Първият мандат е този, който продължава толкова скоро след изборите да е най-натоварен с очакването за отварянето на една нова страница в българския политически процес, колкото и това да е трудно“, посочи Христо Иванов и заяви готовност парламентарната група на „Демократична България“ да продължи да работи с фокус върху съдебната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.