Стефан Янев: Коалицията не е способна да издържи на ударите на времето

Управляващата коалиция не е способна да издържи на ударите на времето и проблемите, които се задават на хоризонта. Това каза пред бТВ бившият служебен премиер Стефан Янев, който вече е лидер на „Български възход“.

По думите му има вероятност от предсрочни избори до края на годината. „Управляващата коалиция не само, че не създава условия за решаване на кризите, в които живеем, и проблемите, които ни заобикалят почти на ежедневна база, но ги задълбочава, създава нови проблеми“, смята той.

„Ако погледнете дневния ред, включително от тази седмица, най-малко два проблематични въпроси или теми се зададоха със сериозна конотация. Първата е Националният план за въвеждане на еврото, който някак си между другото беше приет в тишина и спокойствие без обществено обсъждане. Беше приет с едностранно поведение на коалиционните партньори, които казват: „Ние гласувахме против, ама виждате ли то трябва да върви“, допълни Янев.

„Българският лев следващата седмица ще чества 142 г. от появяването си като национална валута, а ние закриваме и този елемент“, заяви Янев.

Другата тема според него е проектът за така нареченият български вариант на закона „Магнитски“. По думите му това напомня за „мракобесните години, за онзи закон за защита на държавата, за който сме учили в учебниците по история“.

„Когато говорим за законодателство, нека то да бъде много прецизно и да не дава свобода за широка интерпретация, особено когато става въпрос за имуществото на частни субекти“, добави Янев.

Той коментира и спирането на газовите доставки от Русия към България.

„Бих изисквал от съответните специалисти от държавната фирма „Булгаргаз“ да предложат най-доброто решение. Най-доброто решение може да бъде едно или друго, но в крайна сметка трябва да бъде защитен интересът на българските потребители по отношение както на предвидимостта на налични количества, така и по отношение на цената“, заяви Янев.

Той отбеляза, че когато искаш да избягаш от зависимост от един доставчик, не бива да се поставяш в зависимост на друг доставчик, а да намериш начин да имаш равнопоставеност.

Източник: ТРУД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.