Съвет и Асен Василев ще вкарват хора, фирми, политици в черни списъци

Структурата ще замразява и активи и ще спира сделки при данни за незаконни трансфери, измами, злоупотреби

Ръководен от финансовия министър съвет ще вкарва хора, фирми, политици и партии в черни списъци, както и ще може да замразява активи и да спира сделки.

Според него, нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев.

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон – за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, посочва Националното радио и твърди, че разполага с вече готовия проект, който е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев.

Очевидно става дума за проект на дългоочаквания закон покрай сагата „Магнитски“ и включването в него на български физически и юридически лица.

От проектозакона става ясно, че именно финансовият министър ще оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци – на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че  използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Извънредността се състои и в това, че включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно – отнемане на незаконно придобито имущество т.е че се предвижда да има замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договор без да има постановена присъда.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия. Предвидено е и, че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна. 

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори. 

Източни: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.