200 украинци отказаха да се качат във влаковете от Варна

Не искат да бъдат местени в Рибарица и Паничище

Странен сюжет се развива днес във Варна. Масовото извозване на украинските бежанци не се състои засега, тъй като около 200 души отказаха да се качат на превозните средства. Автобуси чакаха тази сутрин пред хотелите в Златни пясъци, за да ги отведе до варненската жп гара. От там хората следваше да бъдат превозени с влакове до Дупница и Плевен, съответно с дестинация Паничище и Рибарица. Явиха се обаче десетина. Вагоните бяха разкачени. На гарата трупата изпращачи, съставена от журналисти и представители на институциите, комично бе по-многобройна. На място в града е и председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Доброволецът Роман Куваев разказа пред „Сега“, че мнозина от украинците едва вчера в 8 часа вечерта са разбрали къде точно ще бъдат транспортирани. Възрастните и болните не били готови с багажа сутринта, други не искали да се местят във вътрешността на страната, където липсва социално обслужване. Надеждата им е в краткото време до 31 май държавата да намери някак решение на проблема. Хората просто искат да останат край морето, или поне в големите градове. Първите информации засега сочат, че подобни неразбории няма по Южното Черноморие – там украинците остават или в хотели за по 15 лв. държавна помощ на нощувка, или в разположени наблизо държавни бази.

Преди няколко дни областният управител на Варна Благомир Коцев съобщи пред „Сега“, че разквартируването се определя на база на попълнени от украинците анкетни карти. В тях те посочват нуждите си, но държавата е тази, която определя къде точно ще бъдат преместени. 

ОТ ПЪРВА РЪКА

Днес преди обед Куваев написа в социалните мрежи: „5 автобуси пристигнаха сутринта в 9:00 до хотел „София“ да закарат първите 200 бежанци до ЖП гара Варна. Оттам нататък 10:30 влак за Плевен и Дупница, след това пак автобуси, съответно за Рибарица и Паничище. Излязоха около 20 човека от очакваните 200. Три семейства бяха готови да пътуват с автобус, и още две семейства – със своите коли. Усмихнати представители на кризисен център викат: „Сядайте в автобуси, или програмата за вас ще свърши!“. 9:30 – накрая около 10 човека влязоха в автобус; 4 от 5-те автобуса тръгнаха празни“.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.