От област Хасково 41 състави и индивидуални изпълнители са селектирани за участие на събора в Копривщица

От област Хасково 41 състави и индивидуални изпълнители бяха селектирани за участие на XII-я Национален събор на народното творчество в Копривщица от 5 до 7 август. Това съобщи Налян Гюджен от областната администрация, която е координатор на избора на участниците.

Българската телеграфна агенция е медиен партньор на събора, който се състои на всеки 5 години и чието издание през 2020 година бе отложено заради пандемията.

Участниците са посочени от тричленна комисия от представители на Института по етнология и фолклористика при БАН, на читалищата в региона и на Регионалния исторически музей. Изявите на потенциалните изпълнители на автентичен фолклор – песни, танци и обичаи бяха наблюдавани на три форума в региона – Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее е танцува“ в Хасково, Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ в любимецкото село Лозен и Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“ в свиленградското село  Сладун, поясни Гюджен. Някои от избраните формаци и солови изпълнители не са присъствали на тези фестивали, но са изпратили видеоматериали, които са били разглеждани от комисията.

Шест от кандидатите не намериха място в окончателния списък, тъй като не успяха да покрият изискванията на регламента. Пресъздавания на народни обичаи бяха освен това отхвърлени, защото не са подходящи за изпълнение на сцена, посочи Гюджен.  Преобладаващи в селекцията в региона са певчески групи за автентичен фолклор, както и индивидуални изпълнители на песенно творчество. Има състави, които вече са се изявявали на предишни издания на форума. 

Гюджен обаче изрази опасения, че не всички включени в списъка ще могат действително да заминат заради финансови затруднения. Обратната информация за това трябва да стане известна до края на следващата седмица. Действително 100 процента от всички участници от региона са към читалища, поясни членът на журито Александър Милушев, секретар на хасковското читалище „Заря 1858“. В бюджетите на просветните институции за тази година не са предвидени средства за Копривщица. По негови думи много от излъчените за участие ще разчитат на помощ от общините по места.

Областната администрация също няма финансов ресурс да подпомогне съставите и индивидуалните изпълнители, каза още Гюджен. Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.