Домашна пица

Домашна пица – любимото на малки и големи ястие. За приготвянето на домашна пица може да си закупите готово тесто, а може да си го направите и сами. Ние лично си го замесваме в хлебопекарната, което отнема 1.5 часа за приготвянето му. Ако си планирате менюто по-отрано, може да си го замесите от предния ден. Тестото може да се съхранява в хладилник до три дни.

За тестото са необходими следните продукти:

вода                     300 мл.

олио                     2 с. л.

оцет                     1 с. л.

сол                       1 ½ ч. л.

захар                   1 ч. л.

Ако искате домашната пица да е малко по-здравословна част от бялото брашно може да се замени с пълнозърнесто пшеничено брашно в следните грамажи: 180 гр. бяло и 280 гр. пълнозърнесто брашно. Всички други грамажи на продуктите за тестото се запазват.

За плънката на пицата продуктите като количество и асортимент са абсолютно по желание, но ние най-често ползваме следните:

Кашкавал            500 гр.

Телешки салам   200 гр.

Доматено пюре   15 с. л.

Чубрица                3 ч. л.

Риган                     1 ч. л.

Кисели краставички – 3 бр.

Царевица              9 супени лъжици

Трябва да отбележа, че тестото и продуктите за плънката са за приготвянето на три пици с диаметър 30 см. т. е. всичките се разпределят поравно на три.

Начин на приготвяне на Домашна пица:

Готовото тесто го разделяме на три и разточваме три кори с дебелина около 3-4 мм. Напоследък ползваме специални тави за пица, подарък от нашата голяма дъщеря, които са плитки и са с дупки отдолу. Разточеното тесто поставяме в тавичката и отгоре последователно започваме да поставяме продуктите: първо разнасяме доматеното пюре, поръсваме с чубрицата и ригана. За наше улеснение салама и киселите краставички ги смиламе поотделно на блендера за 3-4 секунди и ги разпределяме върху суровата пица. Слагаме царевицата и най-отгоре поръсваме с предварително настъргания на ренде кашкавал. Печем в предварително загрята фурна на 200 °С за около 13-15 мин. Добър апетит и наздраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.