Български филм пак ще се бори за наградата в Карлови Вари

Екипът на „Една провинциална болница“ прекарва 70 дни в кюстендилското коронавирусно отделение.

Три години след като „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов донесе едно от най-престижните отличия на българското кино – „Кристален глобус“ от Карлови Вари, за голямата награда на фестивала ще се състезава още един наш филм. 

Документалният „Една провинциална болница“ e селектиран в основния конкурс заедно с още 11 заглавия от три континента, съобщиха от фестивала в Чехия. Негови автори са Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева. В рамките на фестивала ще се състои и световната премиера на продукцията. Фестивалът в Карлови Вари това лято ще се проведе от 1 до 9 юли.

„Една провинциална болница“ е пълнометражна документална копродукция на България и Германия.  Продуценти на филма са Мартичка Божилова („Агитроп“), Илиян Метев („Шакона филмс“) и Ингмар Трост („Сутор колонко“, Германия), припомнят от Националния филмов център. Филмът е посветен на ежедневието на медицинските лица и пациентите в отделението за коронавирус в кюстендилската болница. В него екипът прекарва повече от 70 дни, за да заснеме документалния проект.

Преди пет години Илиян Метев направи игралния си филмов дебют с деликатната семейна история „3/4“, за която спечели „Златен леопард“ на фестивала в Локарно. Преди това нашумя с документалния „Последната линейка на София“, който също се фокусира върху трудностите на спешната медицинска помощ у нас. Филмът бе показан в програмата „Седмица на критиката“ на фестивала в Кан (2012 г.), ставайки едва вторият документален филм в 51-годишната история на тази селекция. Два месеца по-късно „Последната линейка на София“ спечели и приза за най-добър документален филм в Карлови Вари. Сега „Една провинциална болница“ се състезава наравно с игрални ленти от Полша, Канада, Испания, Япония, Грузия, Чехия и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.