На 60 почина Анди Флечър, основател на Depeche Mode

Андрю Флечър, кийбордист и основател на британската група Depeche Mode, почина днес на 60-годишна възраст. В изявление от членовете на групата потвърждават смъртта на своя приятел и пишат: 

„Ние сме шокирани и изпълнени с непреодолима тъга от ненавременната смърт на нашия скъп приятел, член на семейството и колега от групата Анди „Флеч“ Флечър. Флеч имаше истинско златно сърце и винаги беше насреща за подкрепа, за оживен разговор, добра веселба или студена халба бира.“

Причина за смъртта не се споменава.

Андрю Флечър е роден на 8 юли 1961 г. в Нотингам, но израства в Базилдън. В края на 70-те години свири на бас китара заедно с Винс Кларк в групата No Romance in China. По-късно към тях се присъединява и Мартин Гор, с когото основават проекта Composition of Sound. С привличането на вокалиста Дейв Геън те променят името на групата на „Депеш Мод“ и квартетът започва да записва хитове, сред които са New Life и Just Can’t Get Enough.

След напускането на Кларк, който се отделя, за да основе Yazoo, а след това и Erasure, Мартин Гор става основен композитор на песните. С добавянето към състава на Алан Уайлдър групата се радва на огромен международен успех в края на 80-те и началото на 90-те години с песни като Personal Jesus, Enjoy The Silence и I Feel You. Уайлдър остава в „Депеш Мод“ до 1995-а. Скоро след напускането му фронтменът Дейв Геън прави опит за самоубийство, прерязвайки вените си с бръснарско ножче, а на следващата година изпада в клинична смърт от свръхдоза. Но в крайна сметка групата оцелява и продължава като трио в състав Гор, Геън и Флечър. 

В документалния филм „101“ от 1989 г. Анди Флечър описва ролята си в „Депеш Мод“ така: „Мартин е автор на песни, Алън е добър музикант, Дейв е вокалист, а аз се бъркам.“ Той участва във всичките 14 албума, включително Songs Of Faith And Devotion през 1993 г. и Ultra през 1997 г., които достигат до първото място в класацията за албуми в Обединеното кралство. Освен изпълнител Флечър бе и мениджър на легендарната група, основател на звукозаписното студио Toast Hawaii, диджей.  

Групата бе въведена в Залата на славата на рок енд рола през 2020 г. „Депеш мод“ са имали два концерта в София – през 2006 и 2013 г. Не е ясно дали бандата ще продължи съществуването си без Флечър.

Източни: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.