Предизвикалият повръщане „Триъгълник на тъгата“ взе „Златна палма“

Южна Корея триумфира на филмовия фестивал в Кан

Социалната сатира на Рубен Йостлунд “Триъгълник на тъгата“ донесе на шведския режисьор втора “Златна палма“ от филмовия фестивал в Кан. За първи път Йостлунд печели голямата награда за филма си “Квадратът“ през 2017 г.

Медиите припомнят, че “Триъгълник на тъгата“ предизвика най-бурната зрителска реакция за целия фестивал. Става въпрос за 15-минутен епизод, в който буря докарва до морска болест героите на филма, които са на яхта. Всички получават пристъпи на повръщане и диария, показани в детайли, заради което някои зрители предпочели да напуснат залата.

Южнокорейското кино пък грабна две големи награди на филмовия фестивал за първи път в историята на страната.

Парк Чан-ук спечели наградата за най-добър режисьор за своя еротичен криминален филм „Решение за напускане“, а Сон Кан-хо, най-известен с ролята си в спечелилия „Оскар“ “Паразит“, взе наградата за най-добър актьор за филма “Брокер“.

Парк е вторият южнокорейски режисьор, който печели в своята категория. Това се случва 20 години след като Им Куон- тек спечели за историческата драма Chihwaseon. През 2004 г. „Олдбой“ на Парк печели втората най-престижна награда на фестивала. Мрачният трилър помогна на южнокорейското кино да излезе на световната сцена години преди “Паразит“, който спечели “Златна палма“ за 2019 г. и “Оскар“ за най-добър филм през 2020 г. Сонг пък е първият южнокорейски актьор, спечелил награда за актьорско майсторство в Кан.

Победителите от 75-я филмов фестивал в Кан

– Златна палма: Рубен Йостлунд за „Триъгълник на тъгата“ (Швеция-Германия-Франция-Великобритания)

– Гран при: Наградата си поделят Лукас Донт за “Близо“ (Белгия-Холандия-Франция) и Клер Дени за “Звезди по пладне“ (Франция)

– Най-добър режисьор: Парк Чан-ук „Решение за напускане“ (Южна Корея)

– Най-добра актриса: Захра Амир Ебрахими за „Светият паяк“ (Дания-Германия-Швеция-Франция)

– Най-добър актьор: Сонг Канг-хо за „Брокер“ (Южна Корея)

– Най-добър сценарий: Тарик Салех за „Момче от небето“ (Швеция-Франция-Финландия-Дания)

– Награда на журито: Наградата си поделят Йежи Сколимовски за „EO“ (Полша) и Шарлот Вандермеерш и Феликс ван Грьонинген за „Осемте планини“ (Италия-Белгия-Франция-Великобритания)

– Златна камера за най-добър дебют: Райли Киоу и Джина Гамел за „Бойно пони“ 

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.