Филм за клането в Сребреница спечели вота на европейската публика

За трета поредна година наградата LUX отива на Балканите

Филмът „Quo vadis, Аида?“ на босненската режисьорка Ясмила Жбанич спечели кинонаградата на европейската публика LUX за 2022 г., съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.  Отличието бе връчено от председателя на ЕП Роберта Мецола на церемония в Страсбург вчера. „Този филм е силен призив за справедливост за жените и майките от Сребреница, които станаха свидетели на зверското убийство на над 8000 обичани хора. Такива ужасяващи зверства и такова престъпление срещу човечеството никога не трябва да бъдат забравени“, заяви Мецола.

Приемайки отличието, режисьорката Ясмила Жбанич каза: „Когато подготвях филма за геноцида в Сребреница, си мислех, че войната в Босна, Хърватия, в нашия регион е последната в Европа. Бях толкова шокирана да науча, че ние, европейците, сме допуснали война в Украйна. Призовавам всички вас да намерите начин да спрете войната в Украйна“. 

На церемонията присъства и оцелялата от Сребреница Мунира Субашим, председателка на сдружението „Майките на Сребреница“ която призова евродепутатите: „В Украйна майките плачат, търсейки останките на синовете си. Затова ви умолявам да спрете войната в Украйна, за да може колкото се може по-малко майки по света да страдат“.

„Quo vadis, Аида?“ е копродукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Нидерландия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция. Аида е преводач за миротворческите сили в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството й е сред хилядите, които търсят убежище в лагер на ООН. 

Разтърсващата драма спечели и няколко Европейски филмови награди през декември 2021 г. – за най-добър филм, най-добър режисьор и главна женска роля на Ясна Джуричич в ролята на Аида. „Кво вадис, Аида“ беше номиниран и за „Оскар“ за чуждестранен филм през миналата година.

В надпреварата за Европейската награда LUX той се състезаваше с „Бягство“ на датския режисьор Йонас Похер Расмусен (неординерна анимация за афганистаски бежанец, номинирана за 3 награди „Оскар“), класиран на второ място, и с „Великата свобода“ на австрийския режисьор Себастиан Майзе.

Всичките три филма можеха да се гледат безплатно у нас – както и в цяла Европа – в рамките на кампанията LUX през април. От 2007 г. насам Европейският парламент присъжда наградата за европейско кино, като до 2020 г. за най-добрия гласуваха евродепутатите (номинираните се избират от широк пул кинопрофесионалисти). Една от основните цели на наградата е популяризиране на европейското кино, като за сметка на ЕП всички номинирани се субтитрират на 27-те европейски езика и разпространяват безплатно в държавите от съюза, в киносалоните или в интернет.

От миналата година лауреатът на LUX вече се избира с гласовете на европейската публика, която можеше да даде вота си онлайн до 25 май. Все пак известна тежест имат и гласовете на евродепутатите, които пък гласуваха до 7 юни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.