ГЕРБ и ДПС се взеха...

КМЕТЪТ ДЕЧЕВ… ГЕРБ + ДПС + ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА – далавера, за която плащаме ние…

Община Хасково обяви обществена поръчка за снегопочистване за сумата от 783 000 лв. без ДДС. /За сравнение – миналогодишната поръчка със същия предмет бе обявена за сумата от 580 000 лв. без ДДС./

В подкрепа на по-горе изложеното e отразеното в доклад на работата на оценителната комисия за зимно снегопочистване за периода 2021-2022г., който доклад публикуваме.

Знаем за глобалното затопляне и какви са последните зимни периоди в община Хасково и някакси е неразбираемо защо сумата за снегопочистване набъбва всяка година със стотици хиляди левове. Това си е лов на предпразнични „златни снежинки“.

Не е тайна, че през мандат 2019-2023г., поръчката за снегопочистване на община Хасково е „запазена“ за фирма „Ата Строй“ – фирмата на Мехмед Атаман – областен председател на ДПС – коалиционния партньор на „ГЕРБ“ в гр. Хасково, за която поръчка ще разкажем сега…

Всеизвестно е, че най-типичните случаи за корупция в големи и особено големи размери са в областта на обществените поръчки.

А, в общината ситуацията с обществените поръчки е следната:

  • Изкривяване на търговската конкуренция от хора на ръководна длъжност в държавната администрация чрез нару шаване на служебната тайна и разкриване имената на останалите конкуренти пред определени фирми, които участват в процедурите и могат да станат изпълнители на поръчките.
  • Включване на необичайно изискване или условие към участниците или кандидатите, на което отговаря само фирмата, с която има договорка да бъде избрана за победител.
  • Конституиране на комисиите за провеждане на избора на изпълнител от служители, които се намират в служебна зависимост с възложителя или упълномощеното от него лице и които могат да бъдат повлияни при вземане на решенията си.
  • Изпращане на покани до три свързани помежду си фирми, за да няма конкуренция при възлагане на обществени поръчки под праговете, определени в Закона за обществените поръчки.
  • Изготвяне на методика за оценяване на офертите, която предполага субективизъм и възможност за неправомерно толериране на кандидати с по-лошо предложение.
  • Липса на контрол при съхраняване на подадената документация и възможност за подмяна на документи в хода на провеждане на процедурата.
  • Липсата или неспазването на вътрешните правила за възлагане на обществени поръчки и неупражняване на контрол относно задълженията на съответните служители, както и търсене на административна отговорност за извършени нарушения.
  • Избор на процедура чрез договаряне при възможност за провеждане на по-конкурентна процедура.

Да се върнем на поръчката за снегопочистване в общината…

Не е необходимо да гадаем кой ще я спечели…

Най-вероятно отново фирмата на Мехмед Атаман ще почиства снега в общината.

Кметът на Хасково Станислав Дечев ще продължи да се отплаща за подкрепата на ДПС на местните избори през 2019г. Тогава ако помни уважаемият читател с гласовете на етническата партия, Дечев спечели вота още на първия тур.

Леко напомняне: /През 2019г. на местните избори ДПС не издигна кандидат-кмет на Хасково, въпреки че традиционно се представя добре в града ни, вкл. чрез листата за съветници. Обратно – Милко Армутлиев от ГЕРБ, управлявал до момента три мандата в Маджарово, бе оттеглен без обяснения. Така на първи тур Хасково се сдоби с кмет от ГЕРБ (Станислав Дечев), а по-малката община – с такъв от ДПС (Ерджан Юсуф). Преглед на гласуването по секции показа, че избирателите на ДПС в Хасково са подкрепили Дечев и най-вероятно те бяха решаващ фактор, за да успее още на първи тур./

На практика Дечев е кмет на ГЕРБ, но и на ДПС.

И след препратката… Веднага след избирането му за кмет, Дечев е сключил 3 договора с фирма „Ата строй“ на Мехмед Атаман. Договори за – 540 хиляди лева са за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Официален представител на дружеството е съпругата на Мехмед Атаман – Айше Атаман и тя се е явила като единствен кандидат с оферти и по трите обявени позиции в обществената поръчка.

Е, повтаряме – наистина няма нужда да гадаем кой ще спечели…

„Това е положението със снежинките…“

Докато ние хасковлии разберем, че градът ни е в кома. Мръсотия, хаос, грозота. Отново ще дойде зимата, а ние ще си разказваме една история за ГЕРБ, ДПС, сняг, лъжи и почивни дни… Естествено, почти всички партийни разказвачи на историята, както от управляващата/щите партия/и, така и от т. нар. опозиция на местно ниво, старателно „ще се правят на ударени“. Точно така „ударени“, защото всичко е съсредоточено около „усвояването“ на публичните средства от обществените поръчки. В това „усвояване“ винаги и навсякъде като скачени съдове участват всички основни местни партийно-икономически лобита. Ще припомним циничното обяснение на Делян Добрев относно Хасковският „дрийм тийм“:  „Хасково е малък град и всички се познават. Тези хора са изключителни професионалисти с безспорни качества, истински дрийм тийм. Те пожертваха 3-4 пъти по-високи заплати и отидоха да работят в общината, само за да можем да изпълним предизборните си обещания“.

Изпълниха ги тези обещания… Далавери, за които плащаме ние…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.