Корумпираната ПАВЛЕТКА – великата архитектка на града, дадена на прокурор

Ако искате да покажете съвременния ни град на свой приятел от чужбина, достатъчно е да го разходите в центъра.

Десетките сгради са проядени и изтърбушени от незаконни преустройства, нарушаващи конструктивната им цялост. По този начин не само се нарушават правата на живеещите в сградите, но и се създават реални предпоставки за тяхното срутване при първото по-голямо земетресение.

Ето сега нашата приказка…

Имало едно време една архитектка Павла – местна пухкавелка. Момиче на тати. А, тати – стара номенклатура. Нагласил я тати в архитектурата, не само на шефско място, но и като постоянен член на комисии.

Пухкавата Павла получавала нареждания лично от секретаря на общината. По никакъв начин не се съобразявала се с началника си – главния  архитект. Ядосана на любовните похождения на мъжа си /местен красавец и чаровник/, Павла си изкарала злобата в работата. Злобата се превърнала в алчност. Алчността в кражби за милиони.

Най-разпространената схема била следната: Първи етап – опорочена процедура по издаване на разрешения за преустройство. Втори етап – гражданите не се уведомяват надлежно за първоначално издаденото разрешение за строеж. Трети етап – след започ­ване на преустройството или строежа потърпевшите подават сигнал в ДНСК, за да си търсят правата, и се сблъскват с бездушието и цинизма на съответния чиновник, който ги уведомява, че са пропуснали сроковете за обжалване и строителните документи са вече окончателно узаконени.

Друга схема –  Приближени до нея фирми изготвят проекти. Без конкурс. Следват хард проекти за строителство на сгради, пътища, водопроводи, саниране и т.н. при които сумите са за милиони и десетки милиони. Мрежа от консултантски фирми движи обществените поръчки за големи строителни фирми манипулира документацията и предрешава резултатите чрез подставени лица в оценителните комисии.

Още една схема: Разрешителните за строеж. Именно те се нареждат на водещо място като корупционна практика при получаването на административни услуги. Действителните размери на проблема трудно могат да бъдат установени поради факта, че голяма част от предприемачите отказват да говорят за размерите на подкупите, които са принудени да дават. Много често не става дума просто за съкращаване на бюрократични процедури, а за получаване на неполагащи се по закон права, които даващият подкупа получава за сметка на трети лица или обществото.

Обаче има и изключения –  срещу Павла има входирани 6 сигнала от 4 фирми – всички директно в прокуратурата.

Тук приказката не завършва. Разкриването на цялата картина ще бъде шокиращо и скандалът би надхвърлил границите на града.

Така че е ясно – развръзката ще бъде по-късно, а ние я очакваме с нетърпение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.