Пламен Лечев… Този път не за наркотици, а за кражба на 380 000лв.

Секретарят на Община Хасково – Пламен Лечев с образувано досъдебно производство. Този път не за наркотици, а за кражба на 380 000лв.

В миналото…

Много граждани останаха излъгани, вместо да осребрят лихвоточките си. А, проблемът с лихвоточките е от години.

Наскоро Омбудсманът се застъпи за компенсация на гражданите, притежатели на лихвоточки. Тя заяви че: „Все още голяма част от хората не могат да изпълнят условията, предвидени в закона, за да получат сумите по натрупаните лихвоточки; други са пропуснали сроковете да реализират правата си; трета група са изпълнили условията, подали са документите в местните комисии към общините, но все още не са получили сумите си“.

При падането на комунизма с жилищни влогове в България са над 300 000 души. Тогава практиката е била – заделяш редовно, чакаш с години и когато ти дойде ред, получаваш ключ. В крайна сметка едва около 3700 влога бяха компенсирани. А други не…

В Хасково повечето хора не получиха компенсации за лихвоточките си. Не ги получиха, не заради проблема с държавата, а заради измама в Община Хасково.

Ето сега и подробно историята на едно скрито по чекмеджетата престъпление:

Председател на комисията за разпределение на лихвоточки в община Хасково за периода от 2015г. до уволнението му през 2018г. е бил Пламен Лечев – по настоящем – секретар на община Хасково.

Във връзка с дейността на въпросната Комисия е подаден сигнал и в последствие е образувано поредното досъдебно производство. Касае се за присвояване на сумата от 380 000 лв. попаднали в джобовете на длъжностни лица, участвали в различни етапи в работата на комисията по разпределяне на паричните средства от лихвоточките. Разбира се, съставът на комисията е бил предварително подбран от Лечев, в който състав да влизат само доверени нему служители: Андрей Делиев – главен юрисконсулт в община Хасково, Юлия Динкова – секретар на МКБППМН /съпруга на Тодор Динков от Следствен отдел при ОДМВР, както и Галина Савова – осъдена с ефективна присъда на първа инстанция, за имотна измама с жилище на община Хасково, с присъда от 05.07.2021г.

При извършване на деянието се е действало изцяло през банка. На хората са откривани служебни сметки, през които са теглени парите. Един служител на община Хасково е имал спесимен да се разпорежда с тези средства в банката /сещайте се кой е той/. Всяко изплащане е ставало с подписите на всички членове на комисията. Парите са постъпили по сметки на 33 лица, които са нямали право да ги получат, защото не са имали лихвоточки. И така 10 години.

И до ден днешен няма повдигнато обвинение въпреки че са минали три години от подаването на сигнала. За работата на родната прокуратура уважаемия читател може сам да си направи извод.

Остава горчилката на ощетените граждани и отнетите им права за обезщетения по закон, а именно: с такова право по закон се ползват граждани, които до 31-ви декември 1990г., са имали жилищно спестовни влогове, като крайно нуждаещи се, но не са закупили жилища с натрупани лихвоточки. До тогава те не са притежавали собствено жилище и не са прехвърляли имоти. Справките за лицата с право на ощетения са изготвени от комисия към община Хасково и изпращане за одобрение в националния компенсационен жилищен фонд към министерски съвет.

Не сме приключили… Очаквайте още разкрития… СКОРО…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.