Как Областната управа на ГЕРБ и ДПС в Хасково прахоса 310 629 евро

Георги Пеев:

Преди минути прочетох в БТА, че областният управител на Област Хасково ще предоставя безвъзмездно на МБАЛ-Хасково оборудван мобилен кръводарителски център. Линейката е собственост на областната управа от 2012 година.

Дотук всичко е добре. Но ще ви разкажа съдбата на тази линейка – история, която вероятно нямаше да научите от онези, които в продължение на 10 години мълчат.

През 2011 година областната управа участва като партньор в проект „Доброволно кръводаряване в Родопите/RHO DONATE“. Проектът се изпълнява от водеща организация Периферия Източна Македония и Тракия, съвместно с партньорите Областна администрация Хасково и Областна администрация Кърджали. Общият бюджет е 895 056,00 €, от които 85% са съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие чрез Програма за европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013 г.” и 15% от националните бюджети на България и Гърция. Бюджетът на Областна администрация Хасково възлиза на 310 629 евро (признати и платени по проекта 286 000 евро), от които 234 000 евро са предназначени за закупуване и оборудване на Мобилен център за кръводаряване (след обществена поръчка е купен за 420 хил. лв.) и наемане на персонал за обслужването му в периода на промоционалните събития, предвидени по проекта.

През септември 2012 година линейката вече е купена и представена пред медии и общественост на пл. „Свобода“ в Хасково (това е същата линейка от снимките, които публикувам).

С прессъобщение управляващите тогава са се похвалили, че единствените заявили да дарят кръв при представянето на мобилния център са младежите от ГЕРБ в Хасково.

Доброто свършва дотук.

От тогава (2012 година) до края на проекта през 2017 година линейката не се е движила и е стояла в гараж. Буквално е зарязана. Парите за нея и за изпълнение по дейностите в размер на 310 629 евро са усвоени, но мобилният център за кръводаряване не е вършил онова, заради което е купен. Отгоре на всичко през 2017 година линейката е пратена на паркинг на БЧК в София, където се е скапала. Автомобилът е с пробег под 400 (четиристотин) километра. Което означава, че е дошъл веднъж на собствен ход от София до Хасково и с това неговото движение е приключило. От 2017 година не е плащана застраховка Гражданска отговорност, заради което е и дерегистриран служебно. Безхаберието е пълно!

Приз всичките тези години Хасково се е управлявал от областни управители на ГЕРБ (двама от които станаха и кметове на Хасково през това време), с изключение на служебни по за два-три месеца и Кадир Исов от ДПС през 2013-2014 година. Всички те не са си мръднали пръста, за да може тази линейка да служи за онова, за което е купена.

Доколкото ми е известно, БЧК-Хасково са се интересували през всичките тези години какво се случва с линейката, но не са получавали кой знае каква конкретна информация.

Хубав въпрос тук би бил „Европейската прокуратура какво мисли за разходваните от областната управа на Хасково 310 629 евро? Дали са били усвоени правилно?“. А българската? За местните медии няма да питам. На тях не им пука.

Говорим си всеки ден за даряването на кръв и на органи като част от спасяването на човешки животи. Колко ли живота можеха да бъдат спасени с тази линейка?

И все пак има шанс.

Сегашният областен управител на Хасково Катя Панева научава за тази линейка преди време. Открива я и се хваща за главата от състоянието й. Осигурява платформа, с която я докарва от София в Хасково. И (предимно) със собствени пари (защото областната администрация няма бюджет за това) я ремонтира – купува нови гуми, сменят изгнилите маркучи и съединения. Сега линейката е в движение и днес ще я предостави на областната болница, за да служи за онова, за което е купена – 10 години по-късно и след похарчени 310 629 евро.

Вместо епилог:

Мобилният краводарителски център в Кърджали е работил през всичките тези години от началото на проекта.

Източник: Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.