НА 24 МАЙ ДИМИТРОВГРАД ОТЛИЧИ НАЙ-ИЗЯВЕНИТЕ СИ УЧИТЕЛИ, КУЛТУРЕН ДЕЕЦ И УЧЕНИЦИ

На тържествена церемония по повод 24 май Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици. На 24 май традиционно община Димитровград връчва най-високите отличия в областта на образованието и културата. Кметът на общината и председателя на общински съвет връчиха най-високите отличия в областта на образованието и културата.

Приветствени слова по повод празника отправиха кмета на общината Иво Димов и председателя на Общински съвет Гергана Кръстева.

„Днес отбелязваме, празник – символ на стремежа ни към знание, чрез наука, образовани и култура. Днес отдаваме заслужена почит и уважени към светите братя Кирил и Методий и всички техни последователи. Знанието пребъдва през вековете благодарение на хората, които създават идентичност, хората свързани с наука, култура образование. Дълбок поклон пред всички вас – просветители!”, каза в своето слово кметът Иво Димов.

Поздравления към присъстващите по повод празника отправиха и председателя на Общински съвет Гергана Кръстева и Областният управител на Хасковска област г-жа Катя Панева.

Носители на престижните почетни отличия „Учител на годината” в областта на образованието са:

Петрула Дончева в направление „Цялостен принос за развитие на образованието и престижа на Общината с дълготраен характер”.

Петрула Дончева е старши учител в начален етап на образование с 40 годишен стаж, от които почти целият е в училище „Любен Каравелов”. Уважавана от своите колеги, вече шест години Петрула Дончева е Областен координатор на Сдружението на началните учители за област Хасково. В своите часове госпожа Дончева използва съвременни методи на преподаване, включително интерактивни елементи, чрез които се стреми да развива самостоятелното мислене и творческите способности на своите учениците. Като добър педагог госпожа Дончева формира ценностни ориентири и активна гражданска позиция във своите възпитаници.

Боряна Тренева „Учител на годината за 2022 година“ в направление „Предучилищно и училищно образование”. 

Боряна Тренева е старши учител начален етап на обучение в ОУ „Пенчо Славейков”. Работи като учител от 35 години, от които 16 от тях в Основно училище „Пенчо Славейков”. Тя умее да съчетава по подходящ начин различни видове дейности в класната стая и извън нея, за да приближи позициите на реалното и желаното. Обучава ученици с различни възможности и изкарва най-доброто от тях.

Таня Ганева в направление „Природо-математически науки”.

Таня Ганева е главен учител по физика и астрономия, и математика в Средно училище „Любен Каравелов”. Има 24 години професионален педагогически опит, от който целият е в училище „Любен Каравелов” като учител по физика и астрономия и математика. Професионализмът й помага в работата с учениците, които имат подчертан интерес към природните науки. Госпожа Ганева е поканена от списание „Професионално образование” да публикува и опише своята добра практика на тема „Стъпки към успеха–бинарни уроци по физика и астрономия”.

Тоска Стоилова за „Цялостен принос за развитие на образованието и престижа на Общината с дълготраен характер”.

Тоска Стоиловае заместник-директора по учебната дейност и учител по математика в Основно училище „Пенчо Славейков” е дългогодишен преподавател с 37 годишен професионален опит. Тя притежава отлична научна, педагогическа и методическа подготовка. Като заместник-директор на Основно училище „Пенчо Славейков” госпожа Стоилова мотивира учители и ученици за изяви, допринасящи издигане престижа на училището и общината.

Специалната награда на Община Димитровград „Деец на културата” за 2022 година получи Здравко Нейчев – художник, иконописец, творец в областта на сценичните и визуални изкуства.

Здравко Нейчев повече от 50 години живее и твори в Димитровград. През своя творчески път той оставя трайни следи в културния живот на града и общината. Художник, карикатурист, иконописец, реставратор и приложник. Освен като художник Нейчев е познат и с работата си в пантомимата, сценичните и визуални изкуства. Заради дългогодишната му дейност с хората с увреждания е удостоен с отличието „Сребърна значка” за изключителния му принос за развитието на художественото творчество при работа с хора с увреден слух. Лауреат на десетки призове и награди.

Пет зрелостника също бяха отличени от кмета на общината Иво Димов с грамоти „За постигнати високи образователни успехи, издигане авторитета на училището и община Димитровград”: Виктория Станиславова Христова – 12 клас от СУ „Любен Каравелов”. Носител на званието „Каравеловец на Випуск`2022”. Кремена Ангелова Христова – 12 клас от ПГ „Проф.д-р Асен Златаров”. Носител на приза „Златаровец – 2022”. Петко Бориславов Билярски – 12 клас от ПЕГ „Д-р Иван Богоров”. Носител на званието „Ученик на 2022 година”. Иван Иванов Димитров – 12 клас от ПМГ „Иван Вазов”. Носител на приза „Ученик – символ на гимназията”. Стоян Стоянов Георгиев – 12 клас от ПМГ „Иван Вазов”. Носител на приза „Ученик – символ на гимназията”.

Общоградското честване на Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с

Шествие на училищата, водени от Забавно-духов оркестър и деца от ОЦТИ „Галаксико“ с букви от азбуката. Празничното шествие премина по централната пешеходна алеята и се отправи към сцената на пл.”България”. Там официалната церемония започна с химна на празника „Върви, народе възродени!“ в съвместно изпълнение на хор „Славейковци“ и Забовно-духов оркестър с диригент Георги Желев. Първокласниците Антония Мандова и Константин Младенов от СУ „Любен Каравелов” поздравиха събралото се множество със рецитал на стихове.

Кметът на общината и председателя на общински съвет връчиха плакети, грамоти и парични награди на наградените учители и културен деец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.