Прокуратурата в Хасково е привлякла като обвиняеми двама турски граждани за недекларирана укрита валута на стойност 1 956 387 лева

Районната прокуратура в Хасково, Териториално отделение – Свиленград, е привлякла като обвиняеми по бързо производство двама турски граждани – Н.Т., на 57 г., и Б.Ч., на 50 г., за укрита в тайник недекларирана валута. Това посочват от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Оттам информират, че на 11 юни на ГКПП „Капитан Андреево“ при излизане от България за Турция, в съучастие – Б.Ч. като помагач и Н.Т., като подбудител и извършител,  не изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата. И отбелязват, че границата е външна граница за Европейския съюз, а стойността на валутата е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по текстове от Наказателния кодекс, според които недеклариралото валутата лице се наказва с лишаване от свобода до пет години или с глоба в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението.

От прокуратурата уточняват, че Б.Ч. е бил един от тримата водачи на автобус с турска  регистрация, който се е движел по линията от Германия през България за Турция. Н.Т. бил пътник. 

При проверка на превозното средство, митническите служители намерили недекларирани парични средства в размер на 1 000 285 евро с обща българска равностойност около 1 956 387 лева. Валутата била укрита в 34 пакета, поставени в специално пригоден тайник, монтиран на самата конструкция на автобуса в спалното помещение на водачите. 

Установено е, че Н.Т. склонил Б.Ч да му осигури място, в което да укрие носената от него валута, като обещал да му даде 500 евро. Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Хасково.

И в момента се извършват действия по разследването, под надзора на Районна прокуратура – Хасково, Териториално отделение – Свиленград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.