Европа се огъва за петролното ембарго

Решението ще вземат лидерите от ЕС на извънредна среща

Предвижда се изключение за нефта, транзитиран по тръбопроводи

Фон дер Лайен не е оптимист за скорошно споразумение

Европейският съюз не успява да постигне съгласие за налагане на ембарго върху внос на руски петрол, каквото е предвидено в шестия пакет санкции на ЕС срещу Русия. Затова е изготвено компромисно предложение – временно изключение от ембаргото за нефта, който се доставя по тръбопроводи. Този вариант предстои да обсъдят тази вечер европейските лидери на извънредната си среща, на която се събраха в Брюксел.

Тази сутрин в Брюксел заседаваха посланиците на страните членки, които не успяха да постигнат съгласие. И горещият въпрос остана да бъде решен от лидерите на ЕС.

“Европейският съвет се съгласява, че шестият пакет от санкции срещу Русия ще обхваща и суровия петрол, както и петролните продукти, доставяни от Русия до страните членки, с временно изключение за суровия петрол, доставян по петролопровод”. Това е записано в проект за заключителен документ от срещата на евролидерите, предаде Ройтерс.

Унгария е най-твърдия противник на петролното ембарго срещу Русия, като оценява загубите си от евентуално такова на между 15 и 17 милиарда долара. На ембаргото се противопоставят още Чехия и Словакия, а държави като България поискаха отстъпки като временно отлагане на забраната за внос на петрол.

Последното предложение на ЕС за шестия пакет от санкции срещу Русия, което да включва забрана на вноса на руски петрол по море, би било добро решение, но все още няма компромис по въпроса, заяви унгарският премиер Виктор Орбан при пристигането си за срещата с европейските му колеги.

“В този момент изобщо няма компромис. Готови сме да подкрепим шестия пакет на санкции, ако има решения за сигурността на енергийните доставки в Унгария, но засега няма подобно нещо”, подчерта Орбан. И допълни, че Будапеща иска гаранции, че ще може да купува руски петрол, докарван по море, ако спрат руските петролни доставки по тръбопровода “Дружба”.

И шефката Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че шестият пакет от санкции срещу Русия “все още не е налице”. Тя освен това посочи, че не очаква споразумение за ембарго да бъде постигнато в следващите 48 часа между всички държави членки на съюза.

Източник: ТРУД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.