Кралският бал във Версай с българско участие

Събитието на 21 май във Версай беше организирано в чест на 203-ия рожден ден на кралица Виктория, в знак на почит към нейното участие като почетен гост на оригиналния бал на Наполеон III през 1855 г.

Докато Френската Ривиера приема звездни гости от цял свят, парижкият Версай беше ексклузивен домакин на европейски кралски особи. Тридневното събитие организирано от чест на англо-френските взаимоотношения, събра в емблематичния дворец аристокрацията на „стария континент“. Балът се организира за първи път от френската революция насам, като този път България също имаше свое представителство – княз Борис Търновски, който беше придружен от инфлуенсъра Клара Марц.

Престолонаследникът дари своя скулптура, която участваше в аукцион на събиране на средства за образователни програми за деца по цял свят.

Балът беше черешката на тортата и кулминацията на три вълшебни дни, изпълнени със събития, честващи взаимоотношения между Великобритания и Франция, подкрепено от двете правителства.

Една от най-големите цели на Наполеон III е да сближи Франция и Англия, като се стреми да създаде силни икономически отношения, които да служат на двете страни през следващите векове и да бъдат пример за всички останали нации. Неговата инициатива проправя пътя за първото съвременно международно търговско споразумение, договора Кобден-Шевалие (Cobden–Chevalier Treaty).

Управлението на кралица Виктория и Наполеон III възвестява нова ера в училищното образование, в която равенството, напредъкът и достъпът са в основата на образователните реформи. Тяхната мисия, основана през 1855 г., променя пейзажа на училищното образование и ни дава основите на всеобщото образование, което празнуваме и до днес.

Кралският бал във Версай отдава почит на тези велики инициативи, отправяйки техните послания през вековете към това възпоменателно събитие и към едно ново светло бъдеще, в което всички гости са поканени да оставят своя отпечатък заедно с тези двама велики лидери в подкрепа на образованието за всички деца във всички страни. Всички приходи са насочени към три благотворителни каузи: УНИЦЕФ, Street Child и Lewa Wildlife Conservancy – три организации, които предоставят образователни програми за развитие на някои от най-уязвимите деца по света, включително и на тези, засегнати от войната в Украйна.

От организационния екип на събитието беше и инфлуенсърът Томи Томова, която e помощник по комуникации и застъпничество в служба на ООН за намаляване на риска от бедствия.

На бала се събраха гости от 46 държави, сред които европейски кралски особи и аристокрация, високопоставени бизнес лидери, корпорации със сини чипове, високопоставени членове на армията и дипломати, както и членове на висшето общество като Принц Жан-Кристоф Наполеон и Принцеса Олимпия Наполеон.

Гостите се радваха на частен достъп до целия замък, частните апартаменти на краля и кралицата и се насладиха на частен концерт в Огледалната зала, където Юрий Ревич свири на цигулката Страдивариус „Принцеса Аврора“.

От двореца гостите бяха поканени да се насладят на градините на Версай, като се придвижиха на северозапад от двореца до южния край на Големия канал, където ги очакваше прием с шампанско в южния партер – зона от двореца, която кралица Виктория е обожавала и която е включена в много картини от посещението ѝ през 1855 г., които се съхраняват в архивите на Кралската колекция в Бъкингамския дворец.

След това гостите бяха отведени в Оранжерията за вечеря и танци. Това място беше избрано от Комитета и екипа на г-жа Катрин Пегард, президент на Версай, поради дипломатическото значение на това място, както и поради физическото естество на шотландските танци (наречени рилинг, които за последен път са били показани в двореца през 1855 г. по време на посещението на кралицата).

Източник: ЕLLЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.