Световните запаси на пшеница стигат само за 10 седмици

Всички световни запаси на пшеница ще стигнат за 10 седмици, изчислиха от ООН. Военната кампания на Русия в Украйна и вълната от санкции срещу Москва заради офанзивата нарушиха доставките на торове, пшеница и други стоки, които двете страни изнасят.

Русия и Украйна произвеждат 30 % от световните доставки на пшеница.

ООН вече призова руските власти да освободят зърното, заседнало в украинските пристанища заради военната кампания на Москва.  Западът обвини Кремъл, че използва глада като оръжие по време на офанзивата си в Украйна.

Международните санкции, наложени на Москва заради военната ѝ кампания в Украйна, трябва да бъдат отменени, за да се избегне световна продоволствена криза, заяви руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко. „Решаването на продоволствения проблем изисква цялостен подход, включително премахване на санкциите, наложени върху руския износ и финансови транзакции“, заяви Руденко. „Проблемът изисква също така Украйна да разминира всички пристанища, където акостират кораби, а Русия е готова да осигури необходимия хуманитарен достъп“, е позицията на Москва.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.