Търканията между НАТО и Украйна за оръжието се засилват

Киев нервничи заради пасивния Алианс, който гледа да не остави впечатление у Русия, че участва пряко във войната

Страните-членки на НАТО са длъжни да са готови за военна поддръжка на Украйна за дълго време предвид опасността руско-украинският конфликт да се проточи, казва генсекът на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за испанския вестник „Ла Вангуардия“. Той подчертава, че помощта за Украйна остава приоритет на НАТО, съобщи „Комерсант“, позовавайки се на ТАСС. 

„Първата задача на НАТО е да помогне на Украйна – казва той. – Войните са непредсказуеми и никой не може да каже как и кога ще завършат, но трябва да запазим поддръжката си дълго. Става дума не само за доставка на ново въоръжение, но и за поддръжка на доставеното оръжие в работно състояние“, отбелязва Столтенберг. 

„Другата роля на НАТО е да предотврати ескалацията на конфликта. Ако той прерасне във война между НАТО и Русия, това ще донесе повече разрушения и загуби за цяла Европа“, казва той. – Затова не трябва да подпомагаме ескалацията. Ние даваме да се разбере ясно, че НАТО поддържа Украйна, но не участва във войната“.

Изявлението на Столтенберг кореспондира с информация на германската телеграфна агенция ДПА, която съобщи, че в НАТО съществува негласна уговорка да не се доставят на Украйна самолети и танкове, защото Русия ще сметне това за пряка намеса на алианса във войната. ДПА се позовава на информирани източници.

Именно затова Полша през март не изпрати изтребители Миг-29 на Украйна. Досега държавите от НАТО се въздържат да доставят на Киев западни танкове, както и самолети, отбелязва ДПА. 

Върховният главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа ген. Тод Уолтърс каза по-рано, обосновавайки се с оценки на разузнаването, че предаването на изтребители Миг-29 на Украйна може да бъде възприето от Русия като стъпка засилване на напрежението и да предизвика „ескалация между Москва и НАТО, а това да доведе до високорисков сценарий“.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини вчера НАТО, че „не прави абсолютно нищо“ срещу нахлуването на Русия в страната му, но същевременно той приветства „революционните решения“ на Европейския съюз, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА. „Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави абсолютно нищо“, каза Кулеба по време на Световния икономически форум, който се провежда в Давос.

Министърът подчерта, че в началото на войната, започната от Русия на 24 февруари, украинците са възприемали НАТО като „истинска сила“, а ЕС като институция, която може само да „изразява безпокойство“. „Войната обаче направи така, че маските да паднат“, каза Кулеба. „Видяхме как ЕС взема революционни решения, които самите ние не очаквахме да бъдат взети“, допълни министърът.

Източни: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.