Украйна брани отчаяно Донбас от засилената руска офанзива

Вашингтон се кани да изпрати на Киев модерни ракетни системи с голям обсег

Украйна обеща да направи „всичко“, за да защити Донбас, където засилващата се руска офанзива кара силите на Киев да обмислят стратегическо отстъпление от някои ключови райони, за да избегнат обкръжаването им, съобщи Франспрес.

Русия води тотална война за източните райони Донецк и Луганск, които съставляват Донбас – индустриалното сърце на страната – където президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Москва, че извършва „геноцид“.

В ежедневното си обръщение към украинците Зеленски заяви, че руснаците са „концентрирали максимален брой артилерия, максимален брой резерви в Донбас“.

„Има ракетни удари и самолетни атаки – всичко“, каза той. „Ние защитаваме земята си по начина, по който позволяват сегашните ни отбранителни ресурси“, добави той. „Правим всичко, за да ги увеличим.“

Проруските сепаратисти заявиха снощи, че са превзели град Лиман между Северодонецк и Краматорск, на пътя, водещ към ключовите градове, които все още са под контрола на Киев. Руските сили се приближават и към Северодонецк и Лисичанск в Луганска област, като има противоречиви съобщения за степента на напредването им.

Областният управител Сергий Гайдай настоява, че руските сили няма да успеят да превземат целия регион в рамките на два-три дни – но заяви, че може да се наложи украинските войски да се изтеглят от някои райони, за да избегнат обкръжаването им.

„Най-вероятно няма да завземат (Луганск), защото има достатъчно сили и средства да удържим отбраната“, каза той в Телеграм. „Може би дори, за да се избегне обкръжаване, може да има заповед към нашите войски да се оттеглят“.

Служител на полицията в Луганск заяви, че Северодонецк „вече е обкръжен“ и украинските войски не могат повече да напускат града. Това беше отречено от високопоставения служител на града Олександър Стрюк, въпреки че той призна, че ситуацията е „много тежка“ с непрестанните бомбардировки.

„Хората са готови да рискуват всичко, за да се сдобият с храна и вода“, каза ръководителят на основния център за разпределение на помощи в Лисичанск, Олександър Козир. „Те са толкова потиснати психически, че вече не се страхуват. Единственото, което ги интересува, е да намерят храна.“

„През последните няколко дни руските сили постигнаха постоянни, постепенни успехи в тежките боеве в Източна Украйна, въпреки че украинската отбрана като цяло остава ефективна“, заяви базираният в САЩ Институт за изследване на войната.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.