27 май – Ден на бабите и дядовците

Ролята на бабите и дядовците в американското общество

През 1970 г. Мариан Маккуайд, домакиня в Западна Вирджиния, започна кампания за установяване на специален ден за почитане на баба и дядо. През 1973 г. Западна Вирджиния стана първата държава със специален ден за почитане на баба и дядо, когато губернаторът Арч Мур обявява 27 май 1973 г. за ден на баба и дядо. Както се появиха и други държави, стана ясно, че идеята за деня на бабите и дядовците е била популярна сред американския народ и както често се случва с идеи, които са популярни сред хората, Капитол Хил започва да се качва на борда. И накрая, през септември 1978 г. г-жа McQuade, която понастоящем е служила в Комисията за застаряването на Западна Вирджиния и в Лицензионния съвет за домашни помощници, получи покана от Белия дом да я информира, че на 3 август 1978 г. 

„Старейшините на всяко семейство носят отговорност за определянето на моралния тонус за семейството и за предаване на традиционните ценности на нашия народ на техните деца и внуци. Те носеха трудностите и правеха жертвите, които произведоха голяма част от напредъка и комфорта, които се радват днес. Ето защо е целесъобразно, като индивиди и като нация, да поздравим нашите баби и дядовци за техния принос в нашия живот „, пише президентът Картър.

Освен че поставят морални тонове и поддържат жива история и традиции, един изненадващ и нарастващ брой баби и дядовци активно се грижат за внуците си. Всъщност Бюрото за преброяване на населението оценява, че около 5,9 милиона внуци под 18-годишна възраст живеят заедно с баба и дядо през 2015 г. От тези 5,9 милиона внуци почти половината или 2,6 милиона са на възраст под 6 години.

От Бюрото за преброяване на населението на САЩ и Бюрото по трудова статистика, тук са някои интересни и разкриващи факти за баба и дядото на Америка и ролята им като грижещи се за внуците им.

Някои основни факти за бабите и дядовците на САЩ

Далече от стереотипа на „старите и крехки“, повечето баби и дядовци са между 45 и 64 години. Почти 75% от хората в тази възрастова група са на работната сила, като повечето от тях работят на пълно работно време.

Също така, далеч от това, че са „зависими“ от пенсиите им, американските домакинства, ръководени от хора на възраст между 45 и 64 години, контролират почти половината (46%) от общия доход на домакинствата. Ако се добавят домакинства на възраст над 65 години, делът на възрастните родители от доходите на нацията нараства до 60%, което е с цели 10% по-висок от този през 1980 г.

7.8 милиона прародители имат внуци, живеещи с тях

Около 7,8 милиона баби и дядовци имат един или повече внуци под 18-годишна възраст, които живеят заедно с тях, което е увеличение от повече от 1,2 милиона баби и дядовци от 2006 г. насам.

Някои от тези „grandfamilies“ са многогенерационни домакинства, в които семействата обединяват ресурси и бабите и дядовците осигуряват грижи, така че родителите могат да работят. В други, баби и дядовци или други роднини са постъпили, за да държат децата извън приемната грижа, когато родителите не могат да се грижат за тях. Понякога баби и дядовци са постъпили и родителят все още може да присъства и да живее в домакинството, но не осигурява повечето от основните нужди на дете, като тийнейджър родител.

1,5 милиона баби и дядовци все още работят в подкрепа на внуците

Повече от 1,5 милиона баби и дядовци все още работят и са отговорни за собствените си внуци на възраст под 18 години. Сред тях 368 348 са на 60 години или по-големи.

Около 2,6 милиона баби и дядовци имат не само един или повече внуци под 18-годишна възраст, които живеят с тях, но също така са отговорни за осигуряването на основните ежедневни нужди на тези внуци. От тези грижещи се за баба и дядо, 1,6 милиона са баби и 1,0 милиона са дядовци.

509,922 Прародители-грижещи се живеят под нивото на бедност

509,922 баби и дядовци, които отговарят за внуците под 18-годишна възраст, са имали доходи под нивото на бедност през последните 12 месеца, в сравнение с 2,1 милиона родители, чиито доходи са над или над равнището на бедността.

Децата, живеещи със своите баби и дядовци, по-често живеят в бедност. Едно от четири деца, които живеят със своите баби и дядовци, е лошо в сравнение с едно на пет деца, живеещи с техните родители. Децата, отглеждани единствено от бабите, най-вероятно са бедни, като почти половината от тях живеят в бедност.

Средният доход за семейства с бременни домакинства, отговарящи за внуците под 18-годишна възраст, е 51 448 щатски долара годишно. Сред баби, в които не присъства поне един родител на внуците, средният доход е $ 37,580.

Специалните предизвикателства, пред които са изправени грижителите на прародители

Много баби и дядовци, които са принудени да поемат грижите за внуците си, правят това с малък или никакъв шанс да планират предварително това. В резултат на това те обикновено са изправени пред уникални предизвикателства. Често липсват необходимите правни отношения с децата, бабите и дядовете често не могат да получат достъп до образование, училищни услуги или здравни грижи от тяхно име. В допълнение, внезапните отговорности за грижите често оставят баба и дядо, без подходящо жилище. Баби и дядовци, принудени да се грижат за внуците си, често са в най-големите спестовни години на пенсиониране, но вместо да спестяват за пенсионирането си, те се грижат за внуците си. И накрая, много пенсионирани баби и дядовци нямат финансови средства, за да поемат многото допълнителни разходи за отглеждане на деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.