Германия препоръчва 21-дневна карантина за заразени с маймунска шарка

Мярката се предвижда и за контактните лица на заразени.

Германските здравни власти препоръчаха изолационен период от най-малко 21 дни за заразените с маймунска шарка, след като Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че в последно време са били открити около 250 случая в 16 страни, предаде ДПА.

Здравният министър Карл Лаутербах аргументира препоръката с необходимостта от това да бъде даден суров и бърз отговор още в началните етапи на епидемията. Контактните лица също трябва да бъдат карантинирани за 21 дни, каза той и допълни, че е поръчал около 40 000 дози ваксина. Лаутербах обясни, че ваксинацията може да помогне за ограничаването на разпространението на маймунска шарка, като бъде предложена на контактните лица, и че това е техника, известна като „кръгова ваксинация“.

Потвърдиха 131 случая на маймунска шарка по света.

Няколко провинции в Германия докладваха за инфекции със заболяването, като в момента се проследяват контактите на заразените. Здравният министър на Германия посочи, че маймунската шарка не е началото на нова пандемия, и че има добре познати методи за ограничаване на този патоген.

Същевременно британските здравни власти съобщиха, че над 1000 контактни лица на инфектирани с маймунска шарка са били ваксинирани с препарата „Имванекс“. Словения и Чехия съобщиха за първите си случаи на инфекции.

Дания предоставя ваксини на лица, били в контакт със заразени с маймунска шарка.

В Женева експертът от СЗО Розамунд Люис каза, че разпространението на маймунската шарка може да бъде овладяно. Съществуващото огнище е обезпокоително, но рискът за хората е малък, обясни тя. 

Повечето от регистрираните инфекции в световен мащаб са свързани с мъже, които са влизали в сексуални отношения помежду си. За разлика от корона вируса, заразяването с маймунска шарка много рядко става по въздушно-капков път. Освен това тя има леки симптоми като треска, главоболие, болки в мускулите и обриви по кожата. Въпреки това, заболяването може да протече и тежко, а в отделни случаи дори да има летален край.

Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.