Културата на бързи обороти – 4-10 юли

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 4 до 10 юли. Това са някои от акцентите в предаването от 10 юли:

На седми юли бе открито второто издание на Международния документален „Родопи филм фест“ с прожекция под открито небе на филма „Воев“. Над 700 филма са подадени за конкурса, от тях след селекция бяха показани около 30.

Новото заглавие представя Младежкият театър – пиесата на Бет Хенли „Престъпления на сърцето” с режисьор Стоян Радев. Още с премиерата си през 1979-а тя се превръща в една от най-обсъжданите постановки в САЩ и печели редица отличия. На сцената на Младежкия театър играят Ярослава Павлова, Рая Пеева, Мила Люцканова, Веселина Конакчийска, Кирил Недков и Ахмед Юмер.

Започна подборът на участници за ежегодния Фестивал на хумора в Хасково „Каунь фест“. Самият фестивал започва на 15 август, а традиционно наградите ще бъдат раздадени през месец септември.

На 10 юли стартира националното турне на цигуларя Веско Ешкенази заедно с акордеонистката Вероника Тодорова и Плевенската филхармония. Името на проекта е „В света на музиката”.

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана в Морското казино в Бургас. Изложбата се открива на 14 юли. Изложбата „347 Suite“ се организира от Община Бургас в партньорство с Музея за изкуство и история (МИИ) в Женева, а числото в заглавието идва от оригиналния брой офорти в серията, от които двамата куратори – Марк-Оливие Уолър, директор на Музея на изкуство и история в Женева, и Стефан Стоянов, галерист и куратор, който работи с известни представители в света на съвременното изкуство, избират да покажат най-забележителните 50.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.