„Мерцедес“ кабриолет, рядка серия, реставриран в Хасково участва на ретропарада на автомобили в Бургас

Автомобил „Piers Arrow“ от 30-те години на миналия век ще бъде показан за първи път на ретропарад в Бургас. Парадът на ретровозилата ще е от 10:00 часа. Сборният пункт е на алеите пред експозиционния център „Флора“, съобщи организаторът на събитието Димо Джамбазов. Той каза, че марката автомобили „Piers Arrow“ са правени до Втората световна война за кралски дворове и правителствени нужди.

Към момента има две такива коли в Белия дом и една, която е била притежавана от най-дълго управляващия монарх в историята на Япония – Хирохито. Собственикът на автомобила „Piers Arrow“, Алберт Асилелов притежава едно от най-добрите студиа за реставрация на американски автомобили в Източна Европа, посочи Джамбазов. В аванс той информира, че Валентин Дойчинов от Авто клуб „Туида“- Сливен ще представи в Бургас „Buick“ от епохата на Ал Капоне.

Любителите на ретро возилата ще видят още 80-годишен трактор „Ланц – Булдог“ (Lanz Bulldog), притежание на германски колекционер и „Мерцедес“ кабриолет, много рядка серия, реставриран в Хасково. За първи път в България ще бъде показан специален „Hod Rod“, произведен и закупен от Америка, собственост на бургаски колекционер.

Организаторите очакват и масово участие на мотоциклети. Интересен експонат ще бъде представен от личната колекция на Васил Георгиев от несебърското село Тънково.

До момента участие в парада са заявили близо 200 автомобила и мотоциклета от България, Германия и Сърбия. Ще има и награди за участниците. Те са изработени от стари авточасти и са дело на секретаря на бургаския авто-мото клуб „Ретро“ Тошко Желев.

Изданието на ретропарада е 15-о в Бургас. Тази година то ще е с участието на малката Цвети Байлова.  Призивът, който отправят организаторите от авто-мото клуб „Ретро“ е „Да правим децата щастливи“. Преди две години изложението на автомобили помогна да се съберат средства за операция на момиченцето, което е с диагноза „детска церебрална парализа“. След две успешни операции в САЩ, Цвети вече може да ходи. Колекционер от Старозагорския ретро клуб е преустроил „Трабант“ в специално возило, с което ще участват съвместно с малката Цвети.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.