Прокуратурата протестира мярката за неотклонение на собственик на куче, което нахапа 10-годишно дете в хасковското село Въгларово

Районна прокуратура-Хасково внесе протест срещу определение на Районен съд – Хасково, с което е наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 6000 лева спрямо 51-годишен собственик на куче, което на 14 юни т. г. нахапа 10-годишно момче в хасковското село Въгларово, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. То ще иска на въззивната инстанция Окръжен съд-Хасково мярка за неоклонение „задържане под стража“ спрямо стопанина Анастас Караиванов.

При случая четириногото от порода азиатски вълкодав скъса синджира и нападна детето, което бе откарано в клиника в Пловдив с увреждания на бъбрека и черния дроб след ухапванията. Караиванов бе обвинен, че не положил достатъчно грижи за животното под негов надзор, в резултат на което то причинило временна опасност за живота – средна телесна повреда на пострадалото дете.

Повдигнатото обвинение е за престъпление, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 3 години или пробация и глоба до 5 000 лева.

В мотивите към протеста Районна прокуратура – Хасково счита, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление, като основание за това са  изключително високата степен на обществена опасност на деянието, начинът на извършването му, с което са засегнати здравето и неприкосновеността на малолетно лице и създадена опасност и за друго малолетно лице, както и високата обществено опасност на самия деец, поясниха от прокуратурата. Предстои Окръжен съд-Хасково да насрочи заседание по делото. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.