След „Кумгейт“ и „Апартамент гейт“ ГЕРБ Хасково продължава с „Пелети гейт“. /предизборно припомняне/

След „Кумгейт“ и „Апартамент гейт“ имотната сага с бившия народен представител Делян Добрев, който остана областен координатор на партия ГЕРБ в Хасково продължава с „Пелети гейт“ в Момчилград. Оказва се, че майката на бившия депутат Делян Добрев Златка Добрева, която е едноличен собственик на капитала и управител на „Иконус – Икономически консултации и услуги“ ЕООД, прибира наем не само от сина си Делян за жилище в София, ами и от съпруга си. Златка Добрева дава фабрика за пелети в Момчилград срещу 1000 лева месечно на фирма „Визьор“, която е на мъжа й. Припомняме, че още преди да си подаде оставката като депутат от ГЕРБ, Делян Добрев призна публично в ефир, че плаща наем от 1200 лева месечно на майка си за апартамента в София, в който живеел той.

Оказа се, че Златка взима наем от 1000 лева чрез фирмата си и от съпруга си Александър Добрев, който пък е управител на „Визьор“ ООД – Хасково. От документите, с които разполага Хасково Прес става ясно, че Александър Добрев плаща на жена си Златка месечен наем за производствен имот от 27 298 кв. м с масивна сграда от 720 кв. м в Момчилград. Там Александър Добрев е направил пелетна фабрика.

Теренът със застроената масивна сграда край Момчилград, където бащата на Делян Добрев прави пелетна фабрика

Кога и на каква цена майката на Делян Добрев придобива имота в Момчилград?

На 23 март, 2018 г. Златка Стойкова Добрева като управител на „Иконус – Икономически консултации и услуги“ купува от продавачите Павел и Лиляна Младенови от Момчилград производствен терен с площ от 27 298 кв. м в местността „Чешме Башъ“ в землището на града. В имота има и масивна сграда със застроена площ от 720 кв м. Всичко това Златка Добрева, чрез фирмата си „Иконус- Икономически консултации и услуги“ купува срещу сумата от 44 500 лева (четиридесет и четири хиляди и петстотин лева).

Имотът в Момчилград, купен от майката на Делян Добрев за 44 500 лв.

Забележително е, че продажната цена е над два пъти по-ниска от самата данъчна оценка на имота, която е 100 137. 80 лв. (сто хиляди и сто тридесет и седем лева и осемдесет стотинки). Страните по нотариалния акт декларират пред нотариуса, че посочената продажна цена на имота е действително уговореното плащане по сделката, като им е известно, че за деклариране на неверни данни носят наказателна отговорност по чл. 313 от НК.

Златка Добрева придобива имота срещу 44 500 лева, което е над два пъти под данъчната му оценка.

Едва ли обаче реално платената сума за имот от 27,3 дка с построена масивна сграда от 720 кв. м е 44 500 лева, което прави 1,63 лв. за кв. м.

За сравнение, незастроен парцел от 400 кв. м в покрайнините на Момчилград се продава за 23 800 лв. или 59,50 лв. за кв. м, показа справка в сайт за недвижими имоти.

Изповяданата сделка по покупко-продажбата на поне 30 пъти по-ниска цена вероятно е с цел да се скрият такси и данъци, както и да не се налага разходът за фирмата-купувач и доходът на продавача да се обявяват публично.

Близо два месеца след покупката на производствения терен – на 1 юни, 2018 г. Златка Добрева, чрез фирмата си „Иконус – Икономически консултации и услуги“ ЕООД сключва договор за наем на въпросния имот в Момчилград с „Визьор“ ООД, чийто управител е съпруга й Александър Данчев Добрев.

Интересно е да се отбележи, че и „Иконус – Икономически консултации и услуги“ ЕООД и „Визьор“ ООД са с едно и също седалище и адрес на управление – гр. Хасково, бул. “Илинден“ №77, ет.2, ап.2.

Договорът за наем на имота в Момчилград, който майката на Делян Добрев сключва с фирмата на съпруга си Александър Добрев. И двете фирми са със седалище на един и същ адрес в Хасково.

В договора за наем е отбелязано, че посоченият имот ще се ползва за монтаж на линия за производство на пелети.

Договорът е сключен за срок от 8 (осем) години срещу 1000 лева месечен наем без ДДС. Наемателят, т.е. Александър Добрев е длъжен да заплаща наемната цена на наемодателя, т.е. на съпругата си Златка до 10 число на текущия месец, като превежда дължимата  сума в пълен размер по банкова сметка.

Майката на настоящия областен координатор на ГЕРБ Хасково Делян Добрев е помислила и за евентуални последствия при отдаването под наем на имота на съпруга си и се е застраховала даже срещу евентуални липси, видно от документа. В тази връзка при подписването на договора за наем, фирмата на съпруга й Александър Добрев „Визьор“ е трябвало да заплати на нейната фирма „Иконус – Икономически консултации и услуги“ един наем и депозит в размер на един наем.  За получаването на които договорът служи като разписка.

Майката на Добрев прибира един наем и депозит в размер на един наем при подписването на договора с фирмата на мъжа си.

В документа е посочено, че депозитът обезпечава грижливо и добросъвестно ползване и стопанисване на имота от страна на наемателя. Също така и за покриване на разходи, за възстановяване на липси, причинени виновно от наемателя към датата на освобождаване на имота. Ако всичко е наред след прекратяване на договора, наемодателят, т.е. Златка Добрева ще върне депозита на „Визьор“ ООД, сиреч на мъжа си, става ясно от документите.

Трябва да отбележим, че към момента на публикацията на този материал, едноличен собственик на капитала и управител на „Иконус – Икономически консултации и услуги“ все още е Златка Добрева, показва справка в Търговския регистър.

Припомняме, че бившият депутат и настоящ областен координатор на ГЕРБ за Хасково Делян Добрев, който минава и за любимец на премиера Бойко Борисов подаде оставка като народен представител в 44-то Народно събрание следствие на имотния скандал около „Апартаментгейт“. Тогава той заяви: „С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля – не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени“, коментира Добрев, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Той аргументира личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които спазили моралния стандарт на ГЕРБ и напуснали постовете си само заради съмнения.

Всъщност „фалшивата новина“ бе публикация на „Биволъ“ за имотни сделки на семейството на депутата със заглавие „Дриймтимът на Делян Добрев в апартаментгейт с рекордно евтини жилища“. В материала са описани имотните сделки на майката на депутата, братовчедка му Росица Гаргова и кумът му Евгени Консулов, които са пазарували ново строителство в София на цени от 270 евро на кв. м в периода 2016 – 2018 г. Изброените в публикацията лица са част от т.нар. „Дриймтийм“, назован така от самия Добрев, след медийни публикации за кадруване в община Хасково. Във фирми, свързани с Гаргови и родителите на Добрев са отишли над 100 млн. лв. от обществени поръчки, според публикация на Mediapool.

Това бе втората оставка на Делян Добрев в този парламент. Депутатът и областен координатор на ГЕРБ в Хасково обяви желание да напусне политиката след иницииран от БСП скандал за роднински назначения в община Хасково през октомври 2017 г. Тогава партията застана зад депутата и след мощна кампания в негова защита оставката му беше отхвърлена от мнозинството в пленарната зала.

Източник: haskovo.press

1 коментар

  1. Това момченце, се движи се по ръба на бръснача от алчност.Сега се е хукнало да прави фотоволтаици и е ангажирало стотици мегавати от Ивиен.Купува парцели с поставени лица колкото и където им попадне, за ФЕЦ-ове.Догодина в България, ще има нов правов ред и заедно с Боко и хасковските си началници, може да се озоват в затвора, а имуществото им в полза на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.