Хасково отличи Учителите на годината и културни деятели с изключителен принос за развитието на изкуството в града

На тържествен концерт тази вечер в #Хасково бяха наградени носителите на званието Учител на годината. Връчени бяха и специални отличия от кмета на Хасково на културни деятели с изключителен принос за развитието на изкуството и културата в града.

„Тази вечер възраждаме една стара традиция в Хасково. Разказаха ми, че преди години вечерта преди големия празник 24 май учителите, директорите на учебни заведения, просветните и културни дейци са се събирали заедно и тържествено са отбелязвали Деня на буквите. Не знам защо е била прекъсната тази практика, но ми се иска именно от тази вечер да я възродим. И всяка година от тук нататък да се събираме в навечерието на 24 май. Защото фокусът на този празник трябва да бъде насочен към всички вас. На вас трябва да поднасяме своите благодарности, защото вие учите и възпитавате децата ни. И колкото и поводи да имаме през годината да ви благодарим, аз съм убеден, че най-искрени са думите ни на 24 май“. С тези думи кметът на община Хасково Станислав Дечев се обърна към хасковските учители и просветни дейци.

Председателят на общински съвет Хасково Таня Захариева поздрави всички по повод най-българския празник и връчи наградите на отличените хасковски учители. В категория „Учител в предучилищното образование“ признанието „Учител на година“ заслужи Жени Димитрова – учител в ДГ№21 „Вихрогонче“ – с. Конуш. Отличието за „Учител в начален етап или прогимназиален етап на образованието“ получи Антоанета Никова – ст. учител по история и цивилизации в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково. В категория „Учител в гимназиален етап на образованието“ най-високото отличие получи Вера Георгиева – гл.учител по английски език в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Хасково.

Специалните отличия от кмета на община Хасково за изключителен принос за развитието на изкуството и културата получиха актьорите Силвия Предова и Янко Митев и художникът Татяна Форева. Силвия Предова е любимка на поколения хасковски деца. Тя е куклен артист, който превръща куклените герои в живи същества, които имат свой собствен жизнен път. Силвия Предова идва в Хасковския театър веднага след като завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и обиква нашия град и нашите деца.

Янко Митев е любимец на хасковската публика от десетилетия. Неговото име, неговите творчески превъплъщения и неговия глас са познати и обичани от всички. Янко Митев е не само куклен актьор, той пише пиеси, стихове за деца, песни и е любимец на малки и големи в нашия град.

Татяна Форева е директор на художествените галерии в Хасково. Тя е изключителен творец, с чиито творби се гордее не само Хасково, но и цялата страна. Керамични монументални пана на Татяна Форева се намират на фасадата на училище „Св. Паисий Хилендарски“, детска градина „Радост“ и училище „Васил Левски“ в Хасково. Творби на авторката притежават Националната художествена галерия в София, както в художествени галерии в страната. Колекционери от страната и чужбина се радват на нейни произведения, а за Хасково е чест, че Татяна Форева избра да твори и работи тук.

В празничния концерт участваха Представителен смесен хор „Родна песен“ с диригент Мартин Антонов, изпълнители от музикална школа „Манол Иванов“ при ОНЧ „Заря -1858“, джазменът Димитър Русев, квартет „Виолина“ и уникалните танцьори от клуб „Гранд“ Хасково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.