Надявам се новият екип на ВСС да е работещ, каза съдия Миглена Тянкова от Хасково

Надявам се да успеем да направим работещ екип, каза на брифинг новоизбраният член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Миглена Тянкова, административен ръководител – председател на Окръжен съд – Хасково. Тянкова е един от шестимата нови членове от съдийската квота във ВСС, които бяха излъчени на Общо събрание на магистратите миналия уикенд.

Основание за моята надежда е това, че новите членове сме хора с административен опит, независимо че ни наричат „съдебна номенклатура“, каза Тянкова. Тя отдаде нерешаването и задълбочаването на проблемите в съдебната система именно на обстоятелството, че досега са липсвали хора, запознати с администрирането на съдебната власт.

Надявам се, че с колегите ще можем да се сработим и решим проблемите. Че ще имаме силите да вземем така необходимите тежки и непопулярни решения, които се отлагаха години наред. Защото ако не го направим, съдебната реформа ще продължи да стои на хартия, поясни Тянкова. Ако ние сами не я направим, ще ни я наложат отвън, предупреди тя.

Според Тянкова във ВСС трябва да има не само промени в състава, но и в структурата, което обаче е свързано с конституционни промени. Акцент за нея е регионалното представителство в органа на управление на съдебната власт. Тя смята, че първи и най-голям проблем е кадровата необезпеченост, заради която системата е пред кадрови колапс. В приоритизирането на проблемите Тянкова посочи още конкурсните и атестационни процедури, мерките за изравняването на натовареността на съдилищата на отделните нива, съдебната карта и др.

Тянкова направи и уговорката, че тепърва предстои излъчване на нови членове на ВСС от парламентарната квота, което е свързано с неизвестност, както и решението на Конституционния съд дали е възможно ВСС да продължи да работи, ако Народното събрание не избере своята квота.     

Източник: БТА

Фото: Христо Тотев  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.